Volledig scherm
© ANP

Jury: Meest gehate man Amerika schuldig aan fraude en oplichting

De omstreden Amerikaanse farmacie-ondernemer Martin Shkreli is vandaag door een jury schuldig bevonden aan drie van de acht aanklachten waar hij voor terecht stond. Shkreli kocht een medicijn voor aidspatiënten op en verhoogde de prijs daarvan naar honderden dollars. Juist voor deze daad stond hij niet terecht. Hij werd vandaag schuldig bevonden aan twee gevallen van fraude en een geval van oplichting.

Als gewetenloze ondernemer staat hij bij veel landgenoten bekend als ‘de meest gehate man van Amerika’. Hij kwam zelfs in het Amerikaans parlement uitleggen waarom zijn bedrijf een levensreddend medicijn 50 keer duurder had gemaakt. 

De juridische problemen kwamen pas door de manier waarop hij met zijn beleggingsfonds MSMB om ging. Toen hij door slechte keuzes in het nauw kwam te zitten zou hij ‘leugen op leugen’ gestapeld hebben om nieuwe investeerders aan te trekken. Toch moesten verschillende getuigen voor de rechtbank erkennen dat in zee gaan met Shkreli de beste keuze was die ze ooit hadden gemaakt, financieel gezien.

De verdediging van Shkreli, die zichzelf aanduidde met de bijnaam 'Pharma Bro', vroeg zich hardop af wie er nu eigenlijk last gehad had van het veronderstelde gemanipuleer van hun cliënt. Volgens advocaat Ben Brafman waren het juist de investeerders in zijn farmaciebedrijf die de zaken manipuleerden.

Doodgewone oplichter

Uiteindelijk vond de jury de gehate ondernemer nu schuldig aan drie van de acht aanklachten vanwege verschillende vormen van fraude. Shkreli probeerde miljoenenverliezen van zijn investeringsvehikel te verhullen met nieuwe investeringen. De gehate ondernemer hangt, nu hij schuldig is bevonden, een gevangenisstraf boven het hoofd. Openbaar aanklager Alixandra Smith zei in de rechtbank dat Martin Shkreli heeft getoond zoals hij werkelijk is, een oplichter die miljoenen heeft gestolen'.

Quote

Ze gaven hem geld omdat ze geniali­teit herkenden

Advocaat Ben Brafman

Investeerders verklaarden als getuige tijdens de rechtszaak dat Shkreli hen voortdurend in het duister liet tasten over zijn zaken. ,,Ik denk dat het hem niet uitmaakte. Het was gewoon iets waarvan hij dacht dat hij er mee weg zou komen”, zeide eigenaar van een bouwbedrijf dat 200.000 dollar investeerde in de zaken van Shkreli. De advocaat van de gehate ondernemer ontkende niet dat zijn cliënt ‘irritant’ kon zijn. ,,In termen van persoonlijk contact, is hij onmogelijk”, zo zei hij.

De advocaat ging verder en noemde zijn eigen cliënt een ‘nerd’ en een ‘gekke wetenschapper’. Hij verklaarde dat de investeerders echter wisten met wie ze in zee gingen. Ze vonden hem vreemd, ze vonden hem gek, en ze gaven hem geld. ,,Waarom?”, zo vroeg Brafman ,,omdat ze genialiteit herkenden”. Hij voegde daaraan toe dat er contracten getekend waren die Shkreli niet verantwoordelijk stelden voor mogelijke verliezen. 

Volledig scherm
Martin Shkreli arriveert bij de rechtbank voor de uitspraak in zijn zaak © ANP