Jury: Mexicaanse drugsbaas El Chapo schuldig

update/videoDe leden van de jury in het geruchtmakende proces van de Verenigde Staten tegen de Mexicaanse drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman zijn tijdens de zesde dag van hun beraadslaging tot een oordeel gekomen. Zij verklaren de gevreesde crimineel (61) schuldig op alle tien de aanklachten. 

Volledig scherm
El Chapo's vrouw Emma Coronel Aispuro was ook vandaag aanwezig bij het proces tegen haar man. © AP

Dat betekent dat na elf weken van getuigenissen het proces tegen El Chapo (‘de Korte') een duidelijke wending neemt. De anonieme jury - bestaande uit zeven vrouwen en vijf mannen - vindt de meest gevreesde drugsbaas van Mexico schuldig op alle tien de aanklachten, waaronder grootschalige drugshandel, moord, martelingen, witwassen van geld en het leiden van een criminele organisatie, namelijk het Sinaloa kartel. Dat lichtte de jury zojuist toe in de rechtbank in Brooklyn, New York. 

De drugsbaas hoorde het verdict volgens Amerikaanse media uitdrukkingsloos aan. Toen de jury na het oplezen van de verklaring de rechtszaal verliet, brachten zowel El Chapo als zijn in de zaal aanwezige vrouw een hand naar hun hart en stak de vrouw haar duim omhoog naar haar man. 

Meedogenloos

Volledig scherm
Journalisten in groten getale aanwezig bij het gerechtsgebouw in New York. © EPA

Het proces begon in november onder grote media-aandacht. De openbaar aanklagers hebben met duizenden documenten en een grote hoeveelheid beeldmateriaal en meer dan vijftig getuigenissen betoogd dat Guzman de meedogenloze baas is geweest van het wrede drugskartel van Sinaloa. Volgens de aanklagers was El Chapo verantwoordelijk voor de smokkel van op z’n minst 200 ton cocaïne naar de Verenigde Staten in twintig jaar tijd, en voor de moorden op verschillende concurrenten tijdens bende-oorlogen. 

Guzmans verdediging heeft voornamelijk aangevoerd dat alle aanklachten tegen de 1,68 meter lange Mexicaan uit de noordwestelijke Mexicaanse deelstaat Sinaloa vals zijn en dat hun cliënt onschuldig is aan het ten laste gelegde. 

Ontsnappen

El Chapo wist in Mexico twee keer uit een zwaarbeveiligde gevangenis te ontsnappen, in 2001 in een wasmand en in 2015 via een tunnel die handlangers hadden uitgegraven. In januari 2016 werd hij na een grote klopjacht weer opgepakt. Een jaar later werd hij door Mexico uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Sindsdien zat hij 24 uur per dag in een cel van vijftien vierkante meter zonder ramen. 

De man die zich de voorbije tientallen jaren opwerkte van een straatarm drugsboefje tot de machtigste leider van een wereldwijd drugskartel met een vermogen van tientallen miljarden dollars, riskeert nu een levenslange gevangenisstraf. Een van de advocaten van de Mexicaan gaf dat de verdediging in hoger beroep zal gaan. 

Volledig scherm
Joaquin 'El Chapo' Guzman in januari 2016 in handen van het Mexicaanse leger. Later werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten. © EPA

De strafmaat wordt bepaald op 25 juni. De doodstraf is niet mogelijk op grond van een overeenkomst tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Volledig scherm
Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, arriveerde in de Verenigde Staten op 19 januari 2017. © AP
  1. Tina (41) gaat dood en doet verdrietige oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Tina (41) gaat dood en doet verdrieti­ge oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Een terminaal zieke moeder uit het Belgische Halen (bij Hasselt) heeft een aangrijpende oproep gedaan op Facebook. Tina Vandenbosch (41) kreeg eerder deze maand te horen dat de kanker waartegen ze vecht is uitgezaaid en dat er geen hoop meer is op genezing. In de tijd die haar nog rest, wil ze zo veel mogelijk herinneringen achterlaten voor haar kindjes van 3 en 4 jaar. Daarvoor vraagt ze suggesties van iedereen die kan helpen.