Volledig scherm
Een Franse soldaat achtervolgt jonge plunderaars op het Franse deel van Sint Maarten. © AFP

Justitie jaagt op plunderaars Sint Maarten

Justitie op Sint-Maarten zet beelden van verdachte plunderaars op internet. Zo kunnen eilandbewoners de rovers in hun midden ontmaskeren. Het lijkt erop dat tientallen daders in georganiseerd verband te werk gingen, soms al in het oog van orkaan Irma.

Dat zegt Roger Bos, Procureur Generaal van de Nederlandse Antillen. Via een website van justitie en sociale media zoals Facebook worden de portretten verspreid. Dat gebeurt zodra het internet op het eiland weer naar behoren werkt. ,,We gaan het doen zoals na de Feyenoordrellen van dit jaar in Rotterdam.’’ Toen bleek het verspreiden van beelden succesvol om relschoppers te vangen.

De zeven verdachten die op dit moment in handen van justitie zijn, zouden eigenlijk uiterlijk begin volgende week voor de rechter worden gebracht. Dat lijkt niet te lukken. Zo is er op dit moment geen mogelijkheid om de dagvaardingen te printen. ,,Ik durf over de termijn geen voorspellingen te doen.’’ 

Het oeroude gerechtsgebouw is de orkaan redelijk ongeschonden doorgekomen, zodat er in elk geval een plek is waar de zittingen kunnen plaatsvinden.

Georganiseerd verband

Quote

Het is verbijste­rend om te zien hoe misbruik wordt gemaakt van de meest kwetsbare situatie die denkbaar is

Roger Bos, Procureur Generaal van de Nederlandse Antillen

In het Franse gedeelte van Sint-Maarten sloegen de plunderaars al toe in het oog van orkaan Irma, heeft Bos te horen gekregen. ,,Het is verbijsterend om te zien hoe misbruik wordt gemaakt van de meest kwetsbare situatie die denkbaar is’’, zegt Bos.

Onduidelijk is of rovers ook op het Nederlandse deel al zo gauw in actie kwamen. ,,De plunderingen daar zijn in elk geval meteen na de orkaan begonnen. Het lijkt erop dat dit in georganiseerd verband is gebeurd. Volgens de informatie die ik heb gekregen, stopten meerdere auto’s bijvoorbeeld bij elektronicazaken.’’ Dat kan geen toeval zijn, hoewel in sommige gevallen ook toestemming werd verleend om bijvoorbeeld levensmiddelen mee te nemen uit winkels of hotels, omdat eigenaren ze niet meer konden gebruiken. ,,We moeten uitzoeken in welke gevallen waarvan sprake is.’’ 

Lees alles over orkaan Irma en de nasleep ervan in ons dossier