Volledig scherm
President Desi Bouterse (met zonnebril) neemt een militair defilé af na zijn inauguratie in augustus. Bouterse werd herkozen door het parlement nadat zijn Nationale Democratische Partij (NDP) de verkiezingen had gewonnen. © ANP

'Justitie Suriname moet door met vervolging Bouterse'

UpdateDe Surinaamse president Desi Bouterse moet alsnog worden vervolgd voor zijn rol bij de decembermoorden in 1982. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald na een klacht die nabestaanden hadden ingediend tegen het Openbaar Ministerie (OM). Advocaat Gerard Spong, die betrokken is bij het opstellen van de aanklacht van nabestaanden, is blij verrast.

Dat meldt de NOS dinsdag op basis van berichtgeving van de Surinaamse krant de Ware Tijd.

Het zogeheten 8 Decemberstrafproces werd in 2012 opgeschort. Dit gebeurde nadat de omstreden Amnestiewet met een ruime meerderheid werd aangenomen in de Nationale Assemblee, het parlement van Suriname. Daarmee werd amnestie verleend voor allerlei strafbare feiten, waaronder de decembermoorden. Veel landen, zoals Nederland, hadden daar felle kritiek op.

Klacht
Nabestaanden van slachtoffers voerden actie tegen de opschorting en dienden in augustus van dit jaar een klacht in. De klagers eisten dat het Hof van Justitie een bevel tot verdere vervolging zou afgeven. Dat is volgens de Ware Tijd nu gebeurd. Op haar website spreekt de krant van een ,,zeer betrouwbare bron". Officieel is het besluit nog niet bekendgemaakt.

Als het bericht klopt, betekent dat volgens de NOS dat de rechtszaak moet worden hervat en er strafeisen op tafel moeten komen voor Bouterse en andere verdachten. De huidige president was ten tijde van de decembermoorden legerleider en de hoogste man van Suriname dat toen door militairen werd geleid. Bouterse heeft altijd ontkend dat hij politieke tegenstanders heeft vermoord. Dit weekend herhaalde hij die woorden.

Advocaat Gerard Spong, betrokken bij het opstellen van de aanklacht van de nabestaanden, zei dinsdagmorgen tegen BNR 'gelukkig verrast' te zijn met de bepaling van het Hof. Althans, als het bericht in de Surinaamse krant klopt. ,,We hadden natuurlijk wel allemaal de stille hoop dat dit eruit zou komen, omdat juridisch gezien eigenlijk geen enkele andere oplossing juridisch reëel zou zijn."

Spong houdt de hoop dat de zaak nu echt verder komt. ,,Het is inderdaad heel lang geleden en er zijn ontzettend veel hindernissen op onze weg geweest. Elke nabestaande die ik ken, snakt er toch naar dat er uiteindelijk recht gesproken wordt. Het is onbestaanbaar voor hen dat een vijftienvoudige moord geheel onbestraft kan blijven."

  1. Marcus smeekt tijdens footballwedstrijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Marcus smeekt tijdens football­wed­strijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Terwijl andere fans een grappige boodschap opschreven in de hoop in beeld te komen tijdens een footballwedstrijd was de oproep van Edward Marcus een stuk ernstiger: hij smeekte om een nieuwe nier. Het lukte hem niet om op televisie te komen, maar dankzij een foto van een andere fan gaat hij nu toch viraal. Op Twitter is het bericht al meer dan 100.000 keer gedeeld en verschillende mensen hebben zich intussen als donor geregistreerd.