Justitie vervolgt verdachten voor neerschieten MH17
Het Openbaar Ministerie in Nederland gaat vier verdachten vervolgen voor de moord op 298 inzittenden van vlucht MH17. Deze commandanten, drie Russen en een Oekraïner, zouden betrokken zijn geweest bij het neerschieten van het toestel met een BUK-raket. De rechtszaak start op 9 maart 2020, maar er komt geen uitleveringsverzoek. Dat heeft het Joint Investigation Team (JIT) vanochtend bekendgemaakt tijdens een besloten bijeenkomst voor nabestaanden.
De verdachten zijn Igor Girkin, Sergej Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Karchenko. Girkin was minister van Defensie in de Volksrepubliek Donetsk. Doebinski was daar hoofd van de inlichtingendienst. Mogelijk heeft hij het bevel gegeven om de BUK-raket af te vuren. Het JIT acht in ieder geval bewezen dat de rebellen bewust op het toestel van Malaysia Airlines hebben geschoten.
Tegen de verdachten is vandaag een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Er komt geen uitleveringsverzoek, omdat Nederland geen uitleveringsverdrag met Rusland en Oekraïne heeft. Wel bestaat de mogelijkheid om de verdachte uit Oekraïne, als die opgepakt kan worden, via een videoverbinding contact te laten leggen met de rechtbank.
Het JIT heeft meer verdachten op het oog. Zo richt het onderzoek zich verder onder meer op hogere verantwoordelijken in Rusland en op de Russische bemanning van de BUK-installatie. Daarom doet het JIT opnieuw een getuigenoproep.
Vorig jaar maakte het internationale onderzoeksteam bekend dat het vliegtuig is neergehaald met een BUK-raket afkomstig van de 53e Luchtafweerbrigade, die onderdeel is van het Russische leger. Een deel van de brigade was vanuit het basiskamp in Koersk naar Oost-Oekraïne gereisd om de pro-Russische separatisten te helpen.
Belangrijkste verdachten
In een nieuw rapport dat vandaag is verschenen, noemt Bellingcat nieuwe namen van de belangrijkste verdachten. Wie daadwerkelijk het bevel gaf de raket af te vuren en wie op de knop drukte, is onbekend. Volgens Bellingcat zijn er aanwijzingen dat officier Sergej Doebinski, hoofd van de militaire inlichtingendienst van de volksrepubliek Donetsk, het bevel tot schieten gaf, maar dat is nog niet hard te maken.
Gisteren zei Olena Zerkal, de Oekraïense vice-minister van Buitenlandse Zaken, dat deze verdachten slechts het topje van de ijsberg vormen. ,,Het aantal mensen dat hier bij betrokken is zal veel groter zijn.’’
Zerkal reageerde bevestigend op de vraag of het hogere officieren van het Russische leger betreft. Ze legde uit dat het afvuren van de luchtafweerraketsysteem ‘onmogelijk is zonder toestemming van de top’. Ook zei Zerkal dat ‘er al informatie is hoe de BUK daar is gekomen, maar nog niet over wie geschoten heeft’.
Volgens het JIT is wel bewezen dat de rebellen direct contact hadden met het Kremlin over het sturen van militaire (lucht)steun naar Oost-Oekraïne, en dat Moskou daar ook al toestemming voor had gegeven.
Rusland weigert alle medewerking
Rusland ontkent iedere betrokkenheid bij de ramp en weigert tot nu toe alle medewerking aan het strafrechtelijk onderzoek van het JIT. Nederland heeft ook geen uitleveringsverdrag met Rusland. Daardoor is de kans dat de verdachten ooit daadwerkelijk voor de rechter verschijnen, klein.
Het toestel van Malaysia Airlines was op 17 juli 2014 onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, toen het boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Neerhalen vlucht MH17: horen we vandaag wie de verdachten zijn?
-
Bellingcat: ‘Russische inlichtingenofficier zette neerhalen MH17 in gang’
Onderzoekscollectief Bellingcat heeft in kaart gebracht wie er medeverantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Zij hebben aanwijzingen dat het team van de Russische inlichtingenofficier Sergej Doebinski het neerhalen ingang heeft gezet. Echter, wie exact opdracht heeft gegeven om de Buk-raket af te vuren en wie vervolgens de raket afvuurde, is nog altijd niet met zekerheid vast te stellen, zeggen de burgeronderzoekers. -
Wie zijn de onderzoekers van Bellingcat?
Ze komen keer op keer met opvallende rapporten en onderzoeken: over de betrokkenen bij het neerhalen van MH17, over de vergiftiging van dubbelspion Skripal in Groot-Britannië of over gifgasaanvallen in Syrië. Wie zijn de burgeronderzoekers van Bellingcat? -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Weten deze mensen meer over het neerhalen van MH17?
Het Joint Investigation Team (JIT) kondigt vandaag waarschijnlijk aan dat het een rechtszaak begint tegen zeker vier verdachten die betrokken zouden zijn bij het neerhalen van vlucht MH17 in juli 2014. Wie die verdachten zijn, wordt later vandaag bekend, maar dit zijn de namen van betrokkenen die al een paar jaar worden genoemd. Het zijn niet de soldaten die hun vinger aan de lanceerknop hadden, wel hun leidinggevenden.
-
PREMIUM110
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Lawine doodt 11 leden van nomadische stam in Pakistan, president waarschuwt voor meer natuurrampen
Een groep nomaden die in het noorden van Pakistan met hun kuddes door de bergen trok, is getroffen door een lawine. Daarbij zijn zeker 11 mensen om het leven gekomen, onder wie een 4-jarig jongetje. Nog eens 25 mensen raakten gewond, zo heeft de rampenbestrijdingsdienst van het land zaterdag bekend gemaakt.