Volledig scherm
De Amerikaanse minister van Justitie William Barr (links) met president Donald Trump. © AP

Justitieminister Barr: Tweets Trump maken mij het werk onmogelijk

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr zegt dat de tweets van Donald Trump over zijn ministerie hem het werken onmogelijk maakt. Hij zegt dat naar aanleiding van de zaak tegen Trumps ex-adviseur Roger Stone, waar het ministerie van Justitie ingreep nadat Trump de eis van de aanklagers tegen Stone te zwaar had gevonden.

,,Het is tijd dat het twitteren over het ministerie van Justitie stopt’’, aldus Barr tegenover ABC News. ,,Ik laat me door niemand onder druk zetten of de les lezen, of het nu het Congres is, een krantenredactie of de president. Ik doe wat ik denk dat het juiste is. En ik kan dat niet doen als ik continue commentaar op mijn handelen krijg.’’ 

Aanklagers hadden maximaal negen jaar celstraf tegen Stone geëist onder meer voor liegen tegen het Congres. Trump twitterde dat die eis veel te zwaar was. Daarna greep het ministerie in en zei dat de strafeis verlaagd moest worden. Alle vier de aanklagers die op de zaak zaten, gaven die uit handen na die ingreep.

Gevecht tegen onrecht

Woordvoerster Stephanie Grisham van het Witte Huis zegt dat Trump zich niet aan de woorden van Barr stoort. ,,De president heeft het volledige vertrouwen in minister Barr om zijn werk te doen en de wet te handhaven’’, reageert ze op zijn interview. Tegelijk laat ze weten dat Trump niet van plan is te stoppen met twitteren. Volgens haar gebruikt hij het sociale medium om ‘te vechten tegen onrecht’.

De hoogste rechter van de rechtbank in Washington, waar Stone terechtstaat, heeft ook op alle ophef gereageerd. Beryl Howell zegt dat kritiek van buitenaf niet van invloed is op de uiteindelijk uitspraak.

  1. Tina (41) gaat dood en doet verdrietige oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Tina (41) gaat dood en doet verdrieti­ge oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Een terminaal zieke moeder uit het Belgische Halen (bij Hasselt) heeft een aangrijpende oproep gedaan op Facebook. Tina Vandenbosch (41) kreeg eerder deze maand te horen dat de kanker waartegen ze vecht is uitgezaaid en dat er geen hoop meer is op genezing. In de tijd die haar nog rest, wil ze zo veel mogelijk herinneringen achterlaten voor haar kindjes van 3 en 4 jaar. Daarvoor vraagt ze suggesties van iedereen die kan helpen.