Volledig scherm
De zaak van de juwelier werd na de schietpartij afgezet voor onderzoek. © BELGA

Juwelier die overvaller doodschoot krijgt doodsbedreigingen

VIDEODe juwelier uit het Belgische Oostakker, die zaterdag een verdachte van een overval doodschoot, krijgt extra politiebescherming. De man krijgt doodsbedreigingen van de familie van de vermoedelijke overvaller. 

Dat heeft de Vlaamse zender VTM NIEUWS uit betrouwbare bron vernomen.

De juwelier schoot zaterdagmiddag op twee verdachten, nadat die zijn zaak hadden beroofd. ,,De mannen waren gewapend, maar hebben niet geschoten,'' zei de woordvoerster van het Belgische openbaar ministerie. De juwelier schoot pas op de verdachten toen die wegvluchtten op een bromfiets. Daarbij werd één van hen geraakt. De politie onderzoekt of er sprake is van zelfverdediging.

Bijzonder agressief

Uit de eerste verhoren zou blijken dat de overvallers bijzonder agressief te werk gingen. De juwelier zou niet alleen geschopt en geslagen zijn, maar werd ook bedreigd met een vuurwapen. Ook de aanwezige familieleden van de juwelier en de klanten zouden bedreigd zijn. De zoektocht naar de tweede overvaller wordt intensief verder gezet.

Kalasjnikov

Volgens zijn advocaat Walter Van Steenbrugge valt de juwelier niets te verwijten. ,,Mijn cliënt vuurde omdat hij hoorde dat ze op hem wilden schieten. Ze hadden hem eerder bedreigd met een kalasjnikov en een geweer tegen de slaap van zijn zus gezet.'' 

Als de overvallers vluchten met tienduizenden euro's aan juwelen, blijven ze voor de etalage staan. ,,De juwelier dacht: 'die komen terug'. Hij heeft zijn eigen wapen uit de kluis genomen en op het ogenblik dat hij de deur opende, hoorde hij roepen 'tirer'. Hij dacht: nu schieten ze, en dan heeft hij een schot afgevuurd. Dit is geen doodslag'', zegt Van Steenbrugge. ,,De juwelier moest wel schieten. Dit is de bescherming van lijf en leden, dus duidelijk wettige verdediging.''

Doodsbedreigingen

De juwelier zelf wil niet reageren, hij is te zwaar aangeslagen na wat er gebeurde. Hij laat zich morgen opnemen in het ziekenhuis bij een trauma-arts. Hij heeft het heel moeilijk met het feit dat hij iemand doodschoot.

De man werd gisteren vrijgelaten onder voorwaarden. Een betrouwbare bron getuigt nu aan VTM NIEUWS dat de juwelier doodsbedreigingen ontving van de familie van de vermoedelijke overvaller. Daarom is er besloten om extra politiebescherming in te zetten.