Volledig scherm
© AFP

Kabinet helpt dorpen rond rampplek MH17

Dorpen in het oosten van Oekraïne rond de plek waar vlucht MH17 vorig jaar neerstortte, krijgen op korte termijn hulp van Nederland. Op deze wijze wil het kabinet onder meer zijn dankbaarheid tonen aan de dorpsbewoners die na de crash hebben geholpen met het bergen van wrakstukken en stoffelijke resten.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingshulp) zei woensdag in de Tweede Kamer dat het gaat om voedsel- en hygiënepakketten. Ook wordt er gekeken hoe de dorpsbewoners op langere termijn kunnen worden geholpen. De hulp wordt verdeeld via een lokale organisatie.

Volgens Ploumen is de situatie voor de dorpen niet echt rooskleurig. ,,Het leek ons aangelegen nu zij het moeilijk hebben om iets extra's voor ze te doen'', aldus de minister. De ChristenUnie had er in april al voor gepleit om deze dorpen extra te steunen als blijk van waardering voor hun hulp.

Buk-raket
In het gebied vecht het Oekraïense regeringsleger met pro-Russische separatisten. De Boeing 777 van Malaysia Airlines is op 17 juli vermoedelijk neergeschoten met een Buk-raket. Bij de vliegramp kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders.

In de periode dat de Nederlandse repatriëringsmissie niet in het rampgebied kon werken, gingen de lokale autoriteiten door met het verzamelen van wrakstukken en persoonlijke bezittingen. De bergingsmissie haalde later het materiaal op. Eind april werd de missie afgerond.

Volledig scherm
© AFP
  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.