Volledig scherm
© Robin Utrecht

Kabinet neemt bestuur Sint-Eustatius over

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties neemt het bestuur van Sint-Eustatius over. Hij grijpt in omdat een 'commissie van wijzen' heeft vastgesteld dat burgers en bedrijven zuchten onder 'grove taakverwaarlozing' door het eilandbestuur.

In het rapport wordt de huidige bestuurlijke situatie gekenmerkt door wetteloosheid en financieel wanbeheer. Ook zou er sprake zijn van discriminatie, bedreigingen en beledigingen, willekeur en het nastreven van persoonlijke macht ten koste van de inwoners van het eiland. Het kleine eiland, gelegen in het Caribisch gebied, oppervlakte 21 vierkante kilometer, heeft ruim 3.000 inwoners. 

,,Aangezien andere maatregelen het bestuur niet tot inkeer hebben gebracht, zit er maar één ding op: bestuurlijk ingrijpen. Het is de zwaarste maatregel maar nu al het andere faalt, is het de enige mogelijkheid die overblijft. De mensen op Sint- Eustatius verdienen beter.” Aldus staatssecretaris Knops. Hij zal deze week naar het eiland reizen om het besluit aan te bevolking toe te lichten.

Quote

De mensen op Sint-Eustatius verdienen beter

Staatssecretaris Raymond Knops

De commissie van wijzen is ook kritisch over de rol van de Nederlandse regering bij het ontstaan van de huidige situatie. Mede als gevolg van de bestuurlijke situatie op het eiland en de gevolgen daarvan voor de verhoudingen tussen Nederland en Sint-Eustatius, zijn de afgelopen jaren achterstanden ontstaan in projecten ter verbetering van wegen, de watervoorziening, woningen, ondergrondse leidingen, afvalverwerking en de zee- en luchthaven. Deze achterstanden moeten worden ingelopen. In navolging van het advies van de commissie zullen investeringen waar mogelijk worden versneld.

Verkiezingen

De regeringscommissaris zal alle taken en bevoegdheden van het eilandsbestuur uitvoeren. Dit duurt tot het bestuur van Sint-Eustatius weer in staat is zelf zijn taken naar behoren te vervullen. Pas als dat het geval is zullen verkiezingen voor een nieuwe eilandsraad worden gehouden, zodat een nieuw bestuur kan aantreden.

Sint-Eustatius is sinds 2010 een openbaar lichaam van Nederland. Dit betekent dat het eiland een vergelijkbare status en zelfstandigheid heeft als een Nederlandse gemeente. Samen met Saba en Bonaire vormt het eiland Caribisch Nederland.