Volledig scherm
Foto ter illustratie. Politieagenten stuurden protesteren vluchtelingen eerder weg voor de gevel van een Chinees restaurant. © anp

'Kabinet zet vluchtelingen desnoods op straat'

Het kabinet bespreekt de mogelijkheid jonge en gezonde mannelijke asielzoekers op straat te zetten bij een gebrek aan opvangplekken. Dat hebben meerdere bronnen gemeld aan de NOS. De alleenstaande vluchtelingen zouden in dat geval wat zakgeld meekrijgen.

Het plan zou een uiterste noodmaatregel zijn. Regeringspartijen VVD en PvdA voelen vooralsnog weinig voor het plan, maar laten het toch onderzoeken. Naar verluidt heeft de politie het noodscenario met klem afgeraden. Als asielzoekers op straat zwerven, kan dat leiden tot grote onrust onder de bevolking.

Volgens het kabinet is het nodig om over dit soort scenario's na te denken, omdat onduidelijk is hoe de instroom van vluchtelingen zich de komende tijd ontwikkelt.

Oplopen
Naar verwachting loopt het aantal asielverzoeken dit jaar op tot tussen de 50.000 en 60.000. Dat is volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie een probleem, want er zijn te weinig slaapplekken om al die mensen op te vangen.

Coalitiepartijen VVD en PvdA werden het eerder eens over maatregelen om de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning te versoberen. Dat is niet bedoeld om asielzoekers eventueel af te schrikken, maar omdat het noodzakelijk is om snel praktische voorzieningen te realiseren.

In asielzoekerscentra (azc's) verblijven 13.000 mensen met een verblijfsvergunning die eigenlijk moeten doorstromen naar een woning. Bij gemeenten is een gebrek aan sociale huurwoningen. Hierdoor is er in de azc's een gebrek aan ruimte voor nieuwe vluchtelingen, die nu uitwijken naar noodopvanglocaties. Vluchtelingen gaan soms van noodopvang naar noodopvang.