Volledig scherm
© AP

Kaddafi had eigen 'Neverland' op compound

De gevluchte Libische leider kolonel Kaddafi had zich op zijn compound omringd met luxe en weelde. Bij het binnengaan van het complex troffen verslaggevers van de Engelse krant Daily Mail er naast de gebruikelijke pracht en praal ook een kleine kermis, beelden van vrouwelijk naakt en een dierentuin aan, wellicht naar voorbeeld van Michael Jackson's Neverland?

Volledig scherm

Veel is geschreven over de wreedheid van dictators in schril contrast met de gulle liefde die despoten aan hun dierbaren schenken. Kaddafi was hierop geen uitzondering.

Zo hield hij de kamer van zijn in 1986 bij een Amerikaans bombardement overleden adoptiedochter al 25 jaar in onaangetaste staat. Alle meubelen in de kamer waren bedenkt met glazen omhulsels. Het kind was in 1986 enkele maanden oud toen het omkwam bij het Amerikaanse bombardement.

Zwembad
Verder leek Kaddafi te lijden aan een zeer ernstige vorm van smetvrees. De rebellen troffen er een 'ontelbaar aantal' luxe badkamers en een reusachtig zwembad aan. Naast een enorme bibliotheek, vol met westerse boeken, had Kaddafi de beschikking over een luxueuze bioscoopzaal, waar de famillie graag naar Hollywoodfilms keek.

In zijn dierentuin, die niet onderdeed voor menig reguliere zoo, genoot de kolonel van de talloze dieren die hij van bevriende Afrikaanse staatshoofden cadeau kreeg.

Een van de rebellen verklaarde verbijsterd te zijn over de rijkdom die hij aantrof: 'Ik zal mijn kleinkinderen in geuren en kleuren vertellen over wat ik hier vandaag gezien heb.'

Volledig scherm
© AP