Volledig scherm
Een infuus © anp

Kankerpatiënte (17) VS tot chemokuur gedwongen

Een 17-jarige kankerpatiënte uit Connecticut is met de Amerikaanse staat in een fel juridisch gevecht verwikkeld vanwege haar behandeling. De tiener wil stoppen met de chemokuur, maar de staat dwingt haar de therapie af te maken.

Het meisje, Cassandra C, lijdt aan de ziekte van Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker. Artsen schreven haar een agressieve therapie voor, maar het meisje weigerde, gesteund door haar moeder. Daarop greep de rechter in en plaatste het meisje onder toezicht van jeugdzorg. Ze wordt nu in het ziekenhuis gedwongen de chemotherapie te ondergaan, zo schrijft CBS news.

Het meisje en haar moeder vechten de beslissing van de rechter aan. Maar in afwachting van een uitspraak moet ze de behandeling voortzetten. De zaak wordt donderdag voortgezet.

In een vergelijkbare zaak in Canada, waar een moeder en haar 11-jarige dochter in november een gedwongen chemotherapie aanvochten, oordeelde de rechter in Ontario in het voordeel van de patiënte. Zij mag nu volgens de traditionele therapie van de First Nations worden behandeld.

  1. Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederland­se soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.