Volledig scherm
De Nederlands sprekende jihadstrijder die in een video oproept 'een stevige daad' tegen Nederland te verrichten © YouTube

'Kans op aanslagen in Nederland nu veel groter'

Aanslagen in Nederland en België zijn veel dichterbij gekomen, nu ook gematigder polderjihadisten daartoe hebben opgeroepen. Dat zegt onderzoeker Montasser AlDe'emeh. Hij kent de Nederlandse strijder die in een gisteren verschenen filmpje oproept zijn voormalige thuisland keihard te raken, vanwege de Westerse bombardementen in Syrië.

Abu Muhammad Al-Hollandi is woedend. Boos, om de bombardementen op het huis van polderjihadisten zoals hij. Er vielen doden, onder wie drie Nederlandse jihadstrijders, zo bevestigde terreurcoördinator Dick Schoof.  

Kijk naar de ravage, naar het huis dat aan puin is gebombardeerd, midden in de stad Aleppo, vraagt Al-Hollandi voor het oog van een camera. Zie wat er gebeurt. En zit niet stil, maar pleeg verzet. 'Desnoods sta je op en verricht je een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid.' Een aanslag dus, in zijn voormalige thuisland.  

Polderjihadist
Dat deze Hollandse jihadist in verkapte termen vraagt keihard uit te halen, weet de Belgische-Palestijnse onderzoeker Montasser AlDe'emeh misschien wel beter dan wie dan ook. De polderjihadist die nu oproept tot geweld, ontmoette AlDe'emeh enkele maanden geleden in Syrië, waar hij onderzoek deed naar radicalisering.

'Net zoals ik de mujahid op de film ken, ken ik de Belg die bij dit bombardement gewond raakte en onder het puin vandaan is gehaald. Hij zocht een vrouw, wilde in Aleppo een leven opbouwen.' In het huis dat nu aan gruzelementen ligt, verbleef AlDe'emeh samen met de groep Westerse strijders die zich aangesloten hebben bij Jabhat al-Nusra.

Rampzalig
Juist vanuit die partij, die als gematigder bekend staat dan terreurorganisatie IS, komt nu de oproep Nederland aan te vallen. 'De kans op aanslagen in Nederland, maar ook België is daarmee een stuk groter geworden', klinkt het dan ook somber uit de mond van de Belgische onderzoeker.

'Wij dreigen de gevolgen te gaan voelen. Toen ik daar was, luttele maanden geleden, vertelde de jongen op de film mij net als de anderen bij wie ik verbleef dat er geen plannen waren voor aanslagen in het Westen. De strijd die gevoerd moest worden, lag in Syrië, tegen Assad. En nu doet hij deze oproep. De keuze om niet alleen IS, maar ook Jabhat al-Nusra te bombarderen, is rampzalig. Het zorgt ervoor dat de ogen van deze jihadisten naar het Westen worden getrokken.'  

Lees het hele verhaal in de digitale editie van het AD