Volledig scherm
Een gijzelaar klimt uit het raam van de cockpit. © REUTERS

Kaping Egyptisch vliegtuig eindigt zonder slachtoffers

De kaping van een vliegtuig van EgyptAir is dinsdag zonder bloedvergieten afgelopen. Een Egyptische man dreigde het toestel, dat onderweg was van Alexandrië naar Cairo, op te blazen. De Airbus landde daarop op het Cypriotische Larnaka. Aan boord waren 55 passagiers. Zes van hen hebben de Nederlandse nationaliteit. De bomgordel die de kaper droeg bleek later nep te zijn.

Een van die Nederlanders heeft nog enkele uren vastgezeten in het toestel. De kaper liet al snel het merendeel van de gijzelaars vrij. Enkele crewleden en vier passagiers, onder wie de Nederlandse man van 56, bleven achter in het vliegtuig. Na enkele uren kwam de Nederlander naar buiten, waarna in de daaropvolgende uren ook de rest volgde.

Over de kaper is nog weinig bekend, al was wel duidelijk dat hij geen terroristische motieven had. Al snel rees het vermoeden dat de bomgordel nep was. Desondanks werd de situatie uiterst serieus genomen. De kaper maakte volgens Cypriotische autoriteiten een verwarde en instabiele indruk. ,,Het ene moment wilde hij met afgevaardigden van de EU spreken, het andere moment wilde hij naar een ander vliegveld. Hij werd alleen nooit erg specifiek'', zei de Egyptische premier Sherif Ismail.

Brief aan ex-vrouw
De man liet tijdens de kaping een brief naar buiten gaan, die aan zijn ex-vrouw bezorgd moest worden. Zij is Cypriotische. Vervolgens vroeg hij een gesprek met haar aan.

Nadat de laatste gijzelaars, onder wie de piloot, co-piloot, stewardess en een beveiliger, het toestel met gezwinde spoed hadden verlaten, kwam de kaper met de handen omhoog het toestel uit. Toen hij voet op de grond zette, werd hij overmeesterd. Uit onderzoek bleek daarna dat de bomgordel die de kaper had gefabriceerd geen explosieven bevatte.

Door de kaping werd al het vliegverkeer naar Larnaka stilgelegd. Alle vluchten werden omgeleid naar het vliegveld van Paphos, dat op het oostelijk deel van het eiland ligt. Ook werd uit voorzorg een nabijgelegen strand ontruimd.

Lees hieronder ons liveblog over de kaping terug:

Let op: Het laden van het liveblog kan even duren.