Volledig scherm
Kapitein Francesco Schettino. © REUTERS

Kapitein Concordia: Ik viel per ongeluk in reddingssloep

UpdateKapitein Francesco Schettino van de Costa Concordia, het gekapseisde schip voor de kust van Toscane waarop minstens elf doden vielen, is naar eigen zeggen door een technisch probleem tijdens de chaotische evacuatie uit de boot gevallen. Schettino zou het schip helemaal niet hebben willen verlaten.

Schettino zei dat vandaag tegen de rechter. 'Ik was de passagiers aan het helpen om een reddingssloep te water te laten', aldus de omstreden kapitein. 'Ik had zelfs geen reddingsvest rond mijn lichaam, want die had ik aan een passagier gegeven. Toen het mechanisme om de sloep te laten zakken blokkeerde, om meteen daarna opnieuw in werking te treden, ben ik gestruikeld en lag ik plots samen met de passagiers in de reddingssloep.'

Daarna kon Schettino naar eigen zeggen 'onmogelijk' terugkeren op het schip omdat dat in een 'te grote hoek' lag.

Huisarrest
De commandant van de Costa Concordia is in de nacht van dinsdag op woensdag vrijgelaten, waarna hij onder politiebegeleiding naar zijn woning in het Zuid-Italiaanse Meta di Sorrento werd gebracht, waar hij onder huisarrest staat.

Francesco Schettino wordt vervolgd voor meervoudige doodslag uit onvoorzichtigheid, het veroorzaken van schipbreuk en het verlaten van zijn schip tijdens de evacuatie. Schettino werd zaterdag in voorlopige hechtenis genomen. Gisteren besliste een rechter om hem onder huisarrest te plaatsen. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen dit besluit.
 
In Italië worden de woorden van Schettino weggehoond. De kranten Corriere della Sera en La Repubblica twijfelen sterk aan Schettino's versie van de feiten, vooral omdat ook de tweede officier Dimitri Christidis en de derde officier Silvia Coronica zich in dezelfde reddingsboot bevonden.

Zoekactie gestopt
De zoekactie naar slachtoffers in het voor de Toscaanse kust gekapseisde cruiseschip Costa Concordia is vandaag opnieuw stilgelegd. Het werk van de duikers en andere reddingswerkers kwam in gevaar omdat het schip door toedoen van hoge golfslag op de zeebodem beweegt. De vrees bestaat dat het schip de diepte zal worden ingezogen en verdwijnen.

De reddingsoperatie werd maandag ook al stilgelegd. Door de wilde zee was het schip toen enkele centimeters verschoven. Na
enkele uren werd de zoekactie hervat. Meer dan 20 opvarenden worden nog vermist; 11 doden zijn geborgen.