Volledig scherm
De Endeavour, het schip van James Cook, is waarschijnlijk gevonden. Dit is een replica. © anp

Kapitein Cooks schip Endeavour duikt op

De wrakstukken van de Endeavour, het beroemde schip waarmee ontdekkingsreiziger James Cook reisde, zijn vrijwel zeker gevonden voor de Amerikaanse oostkust. 'Sensationeel,' vindt James Cook-fan Diederik van Vleuten.

Quote

Het is een van de beroemdste schepen ter wereld. Als ze de Endeavour nu daadwerke­lijk hebben gevonden, is dat te gek. Groots. Sensatio­neel

Musicus en cabaretier Diederik van Vleuten
Volledig scherm
Diederik van Vleuten

Het schip de Endeavour is bekend om zijn reis naar Australië. Met ontdekkingsreiziger kapitein Cook aan het roer maakte het schip tussen 1768 en 1771 een historische reis.

Cook werd door de Britse regering op reis gestuurd naar de Stille Oceaan om in Tahiti de baan van de planeet Venus in kaart te brengen. De Brit voer daarna verder op een geheime missie en zette na een stop in Nieuw-Zeeland in 1770 voet aan wal in het oosten van het huidige Australië.

Tijdens de verkenningstocht langs de kust liep de Endeavour vast op een koraalrif. Het schip moest worden gerepareerd. Daarna heeft de Endeavour niet lang meer dienstgedaan als onderzoeksschip.

Newport
De Endeavour heeft nog wel een tijd gevaren voor particulieren en de Britse marine. Het schip werd uiteindelijk met nog twaalf schepen tot zinken gebracht om zo de monding van Narragansett Bay te blokkeren.

Archeologen in de Amerikaanse staat Rhode Island zeggen er nu 80 tot 100 procent zeker van te zijn de Endeavour te hebben gelokaliseerd in de wateren bij Newport, aan de oostkust van Amerika. Al in 2014 lokaliseerde de Amerikaanse onderzoekster Kathy Abbas de resten van de Endeavour. Ze deed jarenlang onderzoek, met een groep marine-archeologen van het RIMAP, een project dat onderzoek doet in de wateren van Rhode Island.

Woensdag komen zij met hun bevindingen.,,Het is een van de beroemdste schepen ter wereld. Als ze de Endeavour nu daadwerkelijk hebben gevonden, is dat te gek. Groots. Sensationeel'', jubelt musicus en cabaretier Diederik van Vleuten. Hij is zo gefascineerd door ontdekkingsreiziger James Cook dat hij thuis een replica van het schip HMS Endeavour heeft staan.

Quote

Laten ze dat wrak eerst eens naar boven halen

Diederik van Vleuten

Fascinatie
Van Vleuten wist naar eigen zeggen 'weinig meer dan de gemiddelde gymnasiumstudent' over Cook. ,,Maar toen ik in 1996 Australië bezocht, raakte ik totaal gefascineerd. Hij heeft de Stille Zuidzee in kaart gebracht, antropologisch onderzoek gedaan. Cook had goede wetenschappers om zich heen en deed van alles gedetailleerd verslag. En, heel bijzonder in die tijd, hij werkte zonder politieke agenda.''

Het Australische Nationaal Maritiem Museum in Sydney stelt sinds 1993 een replica van de Endeavour ten toon. Het schip is voor Australië van groot belang. De Britten zetten er voet aan land, stichtten een kolonie en brachten het land tot ontwikkeling.

Getouwtrek
Van Vleuten verwacht het nodige getouwtrek om het wrak. ,,Musea en universiteiten over de hele wereld zullen proberen de restanten van de Endeavour in handen te krijgen. Laten ze dat wrak eerst eens naar boven halen. Dat kost handenvol geld, maar de Endeavour is een prestigeobject dus er wil vast iemand de berging financieren. Uiteindelijk is het belangrijkst dat iedereen straks een van de beroemdste schepen ter wereld kan gaan bekijken.''