Volledig scherm
Reddingswerkers speuren op de Donau naar slachtoffers © AP

Kapitein cruiseschip aangeklaagd voor drama op Donau

De kapitein van cruiseschip Viking Sigyn is vandaag officieel aangeklaagd voor de fatale aanvaring op de Donau in Boedapest van afgelopen woensdagavond. Dat melden gerechtelijke bronnen. De schipper wordt verdacht van ‘criminele nalatigheid op een openbare waterweg’.

De 64-jarige Oekraïense kapitein werd al snel na het drama aangehouden. Met het 135 meter Viking Sigyn botste hij woensdagavond op een kleinere boot met Zuid-Koreaanse toeristen. De boot zonk vrijwel meteen met 7 doden en 21 vermisten als gevolg. Zeven opvarenden overleefden de aanvaring.

De Hongaarse politie verdenkt de gezagvoerder van roekeloos gedrag. De uit Odessa afkomstige Oekraïner, genaamd C.  Yuriy, ontkent. Zijn raadsman laat namens hem weten dat de kapitein niets verkeerd heeft gedaan. Het hof wilde de man vandaag echter niet laten gaan. Hij blijft in ieder geval een maand vast zitten. Wel kan hij in ruil voor een borg van 15 miljoen forint (ruim 46.000 euro) eventueel op borgtocht vrij komen, liet de aanklager weten tegenover persbureau Reuters.

Redding bemoeilijkt

Hoewel de kapitein wordt verdacht van ‘criminele nalatigheid’ blijft de oorzaak van de aanvaring voorlopig onduidelijk. De botsing gebeurde op een druk deel van de rivier, van waaruit bezoekers de stad en het parlementsgebouw kunnen zien, dat in het donker wordt verlicht.

Ondertussen wordt het zoeken naar lichamen bemoeilijkt door het stijgende, snelstromende water op de Donau. Het water is bovendien zeer troebel, waardoor de zichtbaarheid bijna nul is. Reddingswerkers kunnen het gezonken schip daardoor niet bereiken. Komende week zou het waterpeil weer moeten zakken naar vier meter, liet de Hongaarse waterautoriteit weten. Dan kunnen duikers speuren naar lichamen en kan het schip wellicht worden geborgen. 

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Inwoners van Boedapest gooien bloemen in het water als eerbetoon aan de slachtoffers van het bootdrama © EPA

Zeven seconden

De dramatische aanvaring gebeurde rond kwart over negen op de rivier de Donau in de hoofdstad Boedapest bij de Margitbrug, ter hoogte van het parlementsgebouw. Op webcambeelden is te zien dat de 27 meter lange rondvaartboot Hableany (‘Zeemeermin’) wordt geraakt door de veel grotere, 135 meter lange cruiseboot Viking Sigyn van operator Viking. Beide schepen varen naar het noorden. Vlak voor de doorgangen onder de Margitbrug wijkt de rondvaartboot af van zijn koers en komt zo van rechts voor het opstomende cruiseschip. Het kleinste schip kapseist. De rondvaartboot zou in zeven seconden zijn gezonken, zei politiewoordvoerder kolonel Adrian Pal tijdens een persconferentie.

  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.