Volledig scherm
Na een mis in de Sint Pieter, waarin zij de zegen van de Heilige Geest afsmeken, gaan de kardinalen naar de Sixtijnse Kapel, waar de stemmingen van het zogeheten conclaaf plaatshebben © anp

Kardinalen beginnen hun conclaaf

Het conclaaf dat de nieuwe paus kiest, is dinsdagmiddag om 17.35 uur begonnen. De deuren van de Sixtijnse Kapel zijn nu officieel gesloten.

Voordat de deuren dichtgingen, zongen de 115 stemgerechtigde kardinalen het bekende pinksterlied Veni Creator Spiritus (Kom Schepper Geest) en legde zij met de hand op de Bijbel de eed af waarin zij geheimhouding beloven. Daarna moesten allen die niet mee mogen stemmen, de ruimte verlaten. Het ging om tientallen personen.

Eén voor één moesten de kardinalen met hun hand op het Evangelieboek een eed afleggen, waarin ze beloven dat ze de regels voor het conclaaf strikt zullen volgen. Waarschijnlijk zal er ook voor het eerst gestemd worden. Als de kardinalen dinsdag al tot een keuze komen - wat zeer onwaarschijnlijk is - wordt dat door middel van witte rook en klokgelui wereldkundig gemaakt.

Levert het conclaaf dinsdag nog geen paus op, dan wordt woensdag opnieuw gestemd.