Volledig scherm
PREMIUM
© Capital Photos

Keizerlijke troonsafstand met vleugje Oranje

De Japanse keizer Akihito treedt vandaag op 30 april af. Generatiegenoot Beatrix ging hem exact zes jaar geleden voor. De overeenkomsten en verschillen tussen beide 'royals' onder de loep .

Karakter

Volledig scherm
© ANP

Binnen alle beperkingen die hun bijzondere ambten met zich meebrachten, hebben keizer Akihito (85) en prinses Beatrix (81) laten zien over sterke, eigen karakters te beschikken. Vooral waar het hun partnerkeuze betrof: Beatrix koos krap twintig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog voor de Duitse jonkheer Claus von Amsberg. Akihito huwde in 1959 Michiko, die hij op de tennisbaan had leren kennen. Zij werd het eerste burgermeisje dat zo een plaats kreeg binnen de Japanse keizerlijke familie, tot afgrijzen van een flink deel van de natie. En ook Akihito's abdicatie bij leven is een zeldzaamheid. De Japanse wet schrijft voor dat keizers tot hun dood regeren en moest er eenmalig voor worden aangepast. Keizer Kokaku was in 1817 de laatste Japanse vorst die bij leven aftrad.

  1. Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmingen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmin­gen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    De Nepalese sherpa Kami Rita heeft deze week voor de 24ste keer in zijn leven de top van de Mount Everest bereikt. Bij terugkomst op het vliegveld van hoofdstad Kathmandu werd hij gisteren dan ook met muziek en vlaggen onthaald door familie, vrienden en fans. Het betekende in die zin - en voor zover dat mogelijk is - een feestelijk einde van een verder dodelijke week op de hoogste berg ter wereld.