Volledig scherm
John Kerry in Brussel met EU-buitenlandchef Mogherini in Brussel © epa

Kerry: geen Turks verzoek uitlevering Gülen

De Verenigde Staten hebben geen formeel verzoek tot uitlevering van Fethullah Gülen ontvangen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Brussel op een bijeenkomst met zijn collega's uit EU-lidstaten.

Na de mislukte coup heeft de Turkse president Erdogan publiekelijk gezegd dat hij wil dat de VS zijn rivaal Gülen uitlevert. Erdogan verdenkt hem ervan achter de poging tot staatsgreep te zitten. 

Kerry wijst er echter op dat er officiële wegen zijn om zo'n verzoek in te dienen. Dat heeft hij zijn Turkse ambtsgenoot Mevlut Cavusoglu ook duidelijk gemaakt. De VS zal niets ondernemen om een legale procedure tegen te houden, zei Kerry.

Politieke rivaal
De islamitische geestelijke Gülen is de oprichter van de Hizmet-beweging en de grootste politieke rivaal van Erdogan. Hij woont in de Verenigde Staten. Erdogan heeft hem in het verleden er vaker van beschuldigd dat hij de regering omver wil werpen.

Gülen ontkent betrokken te zijn geweest bij de couppoging. Hij suggereert dat Erdogan zelf achter de mislukte staatsgreep zit, die zou hij gebruiken om zijn macht te vergroten.