Volledig scherm
John Kerry in Brussel met EU-buitenlandchef Mogherini in Brussel © epa

Kerry: geen Turks verzoek uitlevering Gülen

De Verenigde Staten hebben geen formeel verzoek tot uitlevering van Fethullah Gülen ontvangen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Brussel op een bijeenkomst met zijn collega's uit EU-lidstaten.

Na de mislukte coup heeft de Turkse president Erdogan publiekelijk gezegd dat hij wil dat de VS zijn rivaal Gülen uitlevert. Erdogan verdenkt hem ervan achter de poging tot staatsgreep te zitten. 

Kerry wijst er echter op dat er officiële wegen zijn om zo'n verzoek in te dienen. Dat heeft hij zijn Turkse ambtsgenoot Mevlut Cavusoglu ook duidelijk gemaakt. De VS zal niets ondernemen om een legale procedure tegen te houden, zei Kerry.

Politieke rivaal
De islamitische geestelijke Gülen is de oprichter van de Hizmet-beweging en de grootste politieke rivaal van Erdogan. Hij woont in de Verenigde Staten. Erdogan heeft hem in het verleden er vaker van beschuldigd dat hij de regering omver wil werpen.

Gülen ontkent betrokken te zijn geweest bij de couppoging. Hij suggereert dat Erdogan zelf achter de mislukte staatsgreep zit, die zou hij gebruiken om zijn macht te vergroten.

  1. Brit klaagt reisorganisatie aan voor gevaren 'bommetjes' in zwembad
    video

    Brit klaagt reisorganisatie aan voor gevaren 'bommetjes' in zwembad

    Een 44-jarige Brit klaagt de Engelse reisaanbieder Jet2Holidays aan, omdat het bedrijf hem niet waarschuwde voor de gevaren in het waterpark bij een Spaans hotel. Graham Hyde liep ernstig rug- en nekletsel op nadat een flink uit de kluiten gewassen kind tijdens het maken van een bommetje keihard op zijn hoofd belandde. ,,Als ik had geweten hoe riskant het bij de uitlaat van een waterglijbaan is, was ik daar nooit in gegaan'', aldus het slachtoffer.