Volledig scherm
Inwoners hielden vorig jaar een moment stilte in de buurt van de plek waar een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn. © ANP

Kerstmarkt Berlijn dit jaar extra beveiligd

De kerstmarkt in het centrum van Berlijn wordt dit jaar extra goed beveiligd. De kraampjes hebben vanavond hun deuren weer geopend.

Behalve de gebruikelijke kerstslingers, pretzels en glühwein moeten bezoekers van de kerstmarkt dit jaar ook rekening houden met veiligheidsbarrières en extra politie. Volgens de politie in Berlijn moet het echter 'geen fort' worden. ,,De veiligheidsdiensten hebben op dit moment geen enkele aanwijzing die wijst op een specifieke dreiging voor kerstmarkten", liet commissaris Dirk Schipper-Kruse weten.

Priester Martin Gelmer van de Berlijnse Gedächtniskirche is blij dat de markt weer terug is. ,,Wij zijn verheugd dat de markt weer opengaat. Maar we weten wat hier gebeurd is: sommige mensen zijn overleden en anderen moeten leven met ernstige verwondingen."

Gedenksteen

De kerstmarkt was op 19 december vorig jaar het decor van een aanslag waarbij twaalf personen om het leven kwamen en zeventig mensen gewond raakten. Jihadist Anis Amri reed toen in op bezoekers van de markt. IS eiste die aanslag op. Op 19 december dit jaar zal de markt gesloten zijn. Op die dag worden namelijk de slachtoffers herdacht en zal er een vergulde gedenksteen worden onthuld waarop de namen van de overledenen zijn geplaatst.

De organisator van de kerstmarkt is hoopvol gestemd voor dit jaar. Hij verwacht dat er een miljoen bezoekers naar de markt zal komen, bijna net zo veel als in de afgelopen jaren.