Volledig scherm
© REUTERS

Keulse burgemeester onder vuur om 'armlengte afstand'

Het zijn moeilijke tijden voor Henriëtte Reker (59). De veelgeplaagde 'Oberbürgermeister' van Keulen raakte in oktober vorig jaar zwaargewond bij een moordaanslag. Nu valt half Duitsland over haar heen omdat ze vrouwen adviseert aanranders 'op armlenge afstand' te houden.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© afp

Na het schokkende seksuele geweld door allochtone mannen gedurende de jaarwisseling in de Domstad, ligt burgemeester Reker politiek zwaar onder vuur. De suggestie dat zij in Keulen een 'gedragscode' voor vrouwen wil invoeren, die eruit bestaat dat vrouwen bronstige en agressieve mannen 'op een armlengte afstand' moeten houden, leverde Reker veel spot op. De Duitse hashtag #einarmlänge werd op sociale media een bron van vermaak. 'Zorg er wel voor dat je die arm niet te hoog houdt!', adviseerde een twitteraar, in een verwijzing naar de Hitlergroet.

Reker deed haar gewraakte uitspraak tijdens de persconferentie, dinsdag, waarin zij reageerde op de geweldsorgie in de nacht van 1 januari. Op de vraag van een journalist hoe vrouwen zichzelf in zo'n situatie kunnen beschermen, antwoordde Reker: 'Er is altijd de mogelijkheid om een zekere afstand te bewaren, van meer dan een armlengte.'

Shitstorm
De shitstorm die de burgemeester vervolgens op sociale media over zich heen kreeg werd geïnitieerd door Dora Streibl uit Berlijn, die de twitter-hashtag #einarmlänge bedacht. Tegen de Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) zei Streibl zich te hebben geërgerd aan Rekers uitspraken 'omdat die symptomatisch zijn voor de manier waarop onze samenleving omgaat met geweld tegen vrouwen. De schuld wordt bij de slachtoffers gelegd'.

De context van Rekers opmerking was, zo legde de geschrokken burgemeester een dag later uit, genuanceerder. Maar het kwaad was al geschied. Ook minister Lodewijk Asscher (PvdA) haalde zijn Keulse collega aan om aan te geven hoe de discussie, in zijn ogen, juist níet moet worden gevoerd. ,,Dit is een compleet fout signaal. Het past niet om ook maar de suggestie te wekken dat de slachtoffers er zelf iets aan hadden kunnen doen.''

'Gutmenschen'
Henriëtte Reker staat in het Duitse debat over immigratie en integratie aan de kant van de zogenoemde 'Gutmenschen', vaak linkse en christelijke activisten die zich inzetten voor vreemdelingen en asielzoekers. Zij pleitte in een eerdere hoge ambtelijke functie voor de opname en integratie van vluchtelingen in Keulen, de op drie na grootste stad in de Bondsrepubliek. De dader van de moordaanslag op Reker, de 44-jarige Frank S., zou haar bewust als slachtoffer hebben uitgekozen om uit 'vreemdelingenhaat' een daad te stellen. De aanslag riep in Duitsland veel emoties op. Voor het eerst werd op een politicus een moordaanslag gepleegd met een rechtstreeks verband met het huidige vluchtelingenvraagstuk.

De felle reacties op Rekers 'armlengte'-uitspraak zijn deel van een breder asieldebat, dat in Duitsland onder druk van de vluchtelingenstroom en van geweldserupties als die in Keulen op gang is gekomen. 'Het was lang een taboe, maar we moeten ons buigen over de legitimatie van mannelijk geweld binnen de moslimcultuur,' twitterde de voormalige minister voor Gezinszaken en huidig parlemtariër Kristina Schröder (CDU). Dergelijke vragen golden in de Bondsrepubliek lang als beledigend en ontoelaatbaar.

'We gaan criminele asielzoekers straks sneller uitwijzen'

Duitsland wil asielzoekers die zich schuldig maken aan strafbare feiten eerder uitwijzen. Dit zei minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU), in een reactie op het massale seksuele geweld door allochtone mannen tijdens de jaarwisseling in Keulen.

Nu heeft een gevangenisstraf vanaf 3 jaar negatieve gevolgen voor de asielaanvraag van vreemdelingen. ,,We moeten bekijken of dat niet moet worden veranderd,'' aldus De Maizière gisteren. Het aantal berichten over geweld - ook seksueel - in de Duitse asielzoekerscentra is groot.

Nog altijd is niet duidelijk of zich asielzoekers bevinden onder de Noord-Afrikaanse en Arabisch uitziende daders van de berovingen en aanrandingen. Behalve in Keulen, Hamburg en Stuttgart hebben soortgelijke incidenten zich op kleinere schaal ook afgespeeld in Frankfurt am Main, Düsseldorf en Berlijn, zo bleek gisteren. Inmiddels zijn 167 aangiften gedaan, waarvan meer dan honderd alleen in Keulen. Daarbij gaat het om twee aangiften wegens verkrachting, de andere zaken betreffen aanrandingen en beroving.

Tot nog toe zijn geen arrestaties verricht, hoewel de politie in Keulen drie verdachten op het oog heeft. Zij doet daar verder geen mededelingen over.

Misleiding
De kritiek op de politieleiding in Keulen neemt met de dag toe. Volgens de lokale Kölner Stadt-Anzeiger heeft de woordvoering zich schuldig gemaakt aan misleiding, door veel te terughoudend met de feiten om te gaan. Ook het gegeven dat nog altijd geen verdachten zijn aangehouden, wekt ergernis.

De 'Sonderkommision Neujahr', die is opgericht naar aanleiding van de nieuwjaarsincidenten, werd van negen man opgeschaald naar tachtig. De onderzoekers sluiten niet uit dat het geweld in Keulen een georganiseerd karakter heeft gehad en is geïnitieerd door criminele bendes.

Volledig scherm
© EPA