Volledig scherm
Mathieu Sonnemans (r) bij de Kever © VidiPhoto

Kever van nazi stond jaren in Zeeuwse tuin

In de tuin van bakker Mathieu Sonnemans in Burgh-Haamstede blijkt decennialang de Volkswagen Kever van Gertrud Seyss-Inquart te hebben gestaan. Dat is bevestigd door Eef Peters, eigenaar van het Arnhems oorlogsmuseum 40-45.

Quote

Je moet dan ook de fabriek in Wolfsburg bellen en daar zitten ze echt niet te wachten op vragen over hun oorlogsverleden

Mathieu Sonnemans

Peters, op vakantie in Zeeland, ontdekte het autootje en informeerde ernaar bij de bakker. Mathieu Sonnemans: ,,We hebben altijd wel vermoed dat het van Seyss-Inquart, de Rijkscommissaris van de nazi's in bezet Nederland, is geweest. Peters heeft het aan de hand van het kentekennummer uitgezocht. Mijn broer en ik zijn Volkswagengek. Het Kevertje heeft altijd als aandachttrekker voor de winkel gestaan. Maar we waren nooit zo handig op de computer en bovendien hadden we het veel te druk. Je moet dan ook de fabriek in Wolfsburg bellen en daar zitten ze echt niet te wachten op vragen over hun oorlogsverleden."

Peters nam die moeite wel en ontdekte dat de Kever met het 'brilletje' als achterruit in 1939 in Hannover op naam van Gertrud Seyss-Inquart is gezet. ,,Na de Duitse capitulatie is het Kevertje in de garage van een villa in Den Haag gestald'', zegt Sonnemans. ,,Die mensen waren pro-Duits. Zulke autootjes waren taboe. Ze werden in de fik gestoken. De Kever is later verkocht aan een smid op Tholen, die het heeft opgeknapt en gebruikt als bestelauto." Via een particulier in Serooskerke kwam de auto eind jaren 60 bij de broers Harry en Mathieu Sonnemans terecht.

Collectors-item

Quote

Voor mij is het een stukje jeugdsentiment dat verdwijnt

Sonnemans

De auto is nu verkocht aan de museumdirecteur. ,,Hij was heel enthousiast. Ik wilde eigenlijk niet verkopen, maar noemde uiteindelijk toch een bedrag. Hij gaf me een hand en zei: dan is ie nu verkocht. Restauratie kost een mille of vier aan materiaal en een heleboel tijd. Maar het levert wel wat op. Voor een Brilletje wordt grif zes tot tien mille betaald. Een collectors-item als dit brengt een veelvoud daarvan op en als Peters ermee naar de Verenigde Staten gaat, vangt hij de hoofdprijs. Voor mij is het een stukje jeugdsentiment dat verdwijnt.''