Volledig scherm
Khadaffi bij zijn tv-toespraak. © AP

Khadaffi dreigt met bloedbad onder eigen volk

UpdateTRIPOLI - De Libische leider Muammar Khadaffi blijft ondanks de protesten tegen zijn regime aan als leider van de revolutie en zal er niet voor terugdeinzen een bloedbad aan te richten om de revolte te stoppen. "Ik blijf vechten tot de laatste druppel van mijn bloed'', brieste Khadaffi.

Hij zei in ferme bewoordingen dat hij niet terugtreedt, onder geen beding het land verlaat en op Libische grond als martelaar wil sterven. Gekleed in bruin tenue met een zonnebril met spiegelende glazen hield hij zijn rede niet zoals gebruikelijk in een menigte maar vanuit zijn huis in Tripoli. De staatstelevisie zond het spektakel van meer dan een uur uit.

Khadaffi spuide zijn kritiek op onder meer Arabische media, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië die achter de onregelmatigheden zouden zitten en een verkeerde voorstelling van zaken in Libië zouden hebben gegeven. Hij bestempelde de antiregeringsprotesten als kopieergedrag van de Libische jeugd. Zij zouden zich willen spiegelen aan hun leeftijdgenoten in Tunesië en Egypte, waar de leiders zijn afgezet.

Jeugd van de straat
Khadaffi droeg de Libiërs op de jeugd van de straat te houden, want als het nodig is zal hij hard ingrijpen. Hij ontkende dat daar tot dusverre sprake van was. De afgelopen dagen hebben leger, politie en huurlingen met scherpe munitie en zelfs straaljagers betogers aangevallen, meldden getuigen. Tripoli houdt het dodental sinds dinsdag op driehonderd, waaronder 58 militairen. Volgens andere bronnen ligt dit waarschijnlijk veel hoger.

Volgens Khadaffi willen de betogers een islamitische staat van Libië maken, "een nieuw Afghanistan''. De 68-jarige leider dreigde gewapende betogers met de doodstraf. Hij noemde hen "tuig'' en "ratten''. Later op dinsdag meldde de lokale krant Quryna, dat het leger in groten getale stond opgesteld in Sabratah ten westen van Tripoli, waar betogers overheidsgebouwen in brand hadden gezet.

Merkel: Khadaffi beangstigend
De internationale gemeenschap heeft geschokt gereageerd, maar repte niet over concrete maatregelen tegen Khadaffi. De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde de woorden van Khadaffi beangstigend. Ze zei mogelijke sancties te steunen. De VS lieten weten het geweld tegen burgers geheel onacceptabel te vinden en deed een oproep aan Tripoli de mensenrechten te respecteren.

De Libische leider prees zichzelf de hemel in door te stellen dat hij een bedoeïenstrijder is die de Libiërs roem bracht. Hij beval de 6,5 miljoen inwoners om woensdag massaal de straat op te gaan om steun aan hem te betuigen. Libische betogers hebben verscheidene steden in handen en het is volgens waarnemers niet waarschijnlijk dat zij aan die oproep gehoor zullen geven.

Het is onduidelijk hoeveel steun Khadaffi nog geniet van het leger. Een aantal ministers, militairen en diplomaten heeft de steun aan hem gestaakt.

Ondertussen wordt de situatie ook voor buitenlanders in Libië steeds nijpender. Veel landen hebben net als Nederland vliegtuigen en boten gestuurd om buitenlanders in Libië op te halen.

Piloot: Afriqiyah vliegt huurlingen in
De Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah vliegt huurlingen naar Libië, die de betogingen een halt toe moeten roepen.

Dat heeft een Libische piloot, Nasir Amir, in de nacht van dinsdag op woensdag gezegd tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera. De huurlingen zouden uit andere Afrikaanse landen komen, aldus de man. (ANP/CBR)