Volledig scherm
Jamal Khashoggi © REUTERS

Khashoggi's laatste woorden: ‘ik kan niet ademen’

In zijn laatste momenten heeft journalist Jamal Khashoggi gesnakt naar adem, blijkt uit de geluidsopnames die in het Saoedische consulaat in Turkije zijn gemaakt. CNN heeft een vertaald transcript van de geluidsopnames ingezien.

De transcripten geven een nieuw inzicht in de gruwelijke manier waarop Khashoggi op 2 oktober is vermoord in het consulaat in Turkije. Volgens CNN wordt uit het transcript duidelijk dat Khashoggi bij binnenkomst direct merkte dat er iets niet klopte. Niet lang daarna werd hij aangevallen door meerdere mensen. Te horen is hoe hij hapt naar adem en herhaaldelijk zegt: ,,Ik kan niet ademen.”

Ook is een zaag op de geluidsopnames te horen, die vermoedelijk gebruikt is op Khashoggi's lichaam. ,,Uit het transcript wordt niet duidelijk wanneer Khashoggi precies is overleden", aldus CNN.

De moord werd uitgevoerd door vijftien personen die uit Saoedi-Arabië kwamen, en meteen na de moord terugvlogen naar Saoedi-Arabië met twee privévluchten en één lijnvlucht. Het lichaam van Khashoggi is nog altijd niet terecht.

Uitlevering verdachten

Deze week vaardigde een Turkse procureur aanhoudingsbevelen uit tegen twee vertrouwelingen van de Saoedische kroonprins in het kader van het Turkse onderzoek naar de moord op de Saoedische journalist. Het gaat om Ahmed al-Assiri en Saud al-Qahtani. Ze worden ervan verdacht meegeholpen te hebben bij de ‘planning’ van de moord. 

Saoedi-Arabië weigert de twee functionarissen echter uit te leveren. ,,We leveren onze burgers niet uit”, zei minister van Buitenlandse Zaken Abel al-Jubair op een persconferentie in Riyad.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma
    Update

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde op dezelfde dag als de afscheidsceremonie van zijn overleden oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.