Volledig scherm
© AP

Kia roept half miljoen auto's terug in de VS

De Koreaanse autofabrikant Kia roept in de Verenigde Staten 507.000 auto's terug. Een elektronisch defect zou ervoor kunnen zorgen dat bij een botsing de airbags niet werken.

De 'recall' betreft de Kia Forte (2010-2013), Optima (2011-2013), Optima Hybride (2011-2012) en Sedona (2011-2012). Sommige van die modellen worden ook in Nederland verkocht.

Aanleiding voor de terugroepactie is een in maart gestart onderzoek naar een aantal ongelukken door de Amerikaanse overheidsinstantie NHTSA, die toeziet op de veiligheid van auto's op de snelwegen in de VS. Bij die ongevallen waren de airbags in Kia's en Hyundai's niet uitgeklapt. Bij zes crashes kwamen vier mensen om het leven en raakten zes mensen gewond.

Hyundai riep naar aanleiding daarvan eerder al ongeveer een half miljoen auto's terug. In totaal zijn nu bijna 1,1 miljoen auto's onderwerp van onderzoek.

Huurauto

Kia laat weten met de leverancier van de technologie te werken aan een oplossing. ,,We proberen op 27 juli, de datum waarop we alle eigenaren informeren, een oplossing te hebben. Als dat niet het geval is en de eigenaar zich onveilig voelt in zijn auto, stellen we een huurauto beschikbaar tot het probleem verholpen is", aldus een woordvoerder van Kia.