Volledig scherm
Kim Jong-un (middag) arriveert in de Oost-Russische stad Vladivostok. Vandaag spreekt hij met president Poetin. © REUTERS

Kim en Poetin praten vandaag vooral voor hun eigen gewin

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is gisteren in Rusland aangekomen voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Het is de eerste keer dat de twee staatshoofden elkaar treffen, sinds Kim in 2011 de toen overleden Kim Jong-il opvolgde. De jonge Kim stak net als zijn vader in 2002 per trein de grens over.

Volledig scherm
De loper ging uit. © AFP

De belangrijkste gespreksonderwerpen tussen Poetin en Kim zullen het nuclaire programma van Noord-Korea en de economische samenwerking tussen beide landen zijn. Beide thema's liggen gevoelig.

Dat Poetin en Kim tot een deal komen op economisch terrein lijkt op dit moment onwaarschijnlijk. Moskou is met handen en voeten gebonden aan de internationale sancties die de wereldgemeenschap tegen Pyongyang eind 2017 afkondigde vanwege een test met een zeer krachtige atoombom.

Bovendien zucht Moskou zelf al genoeg onder internationale sancties door de conflicten in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim en zal het niet bereid zijn grote sommen geld over te maken als economische hulp.

Weerslag

De onderlinge handel houdt ook al niet over. Rusland voerde van 2014 tot 2017 olie (ter waarde van ongeveer 152 miljoen euro), voedselproducten (36 miljoen euro), transportmiddelen (zo'n 18 miljoen) in. Omgekeerd exporteert Noord-Korea kleding, ingevroren vis en muziekinstrumenten (vooral accordeons) naar Rusland, maar die bedragen overstijgen niet eens de 10 miljoen euro.

Dinsdag nog meldde Joeri Oesjakov, een vooraanstaand assistent van Poetin, dat de handelsomzet tussen beide landen vorig jaar is gekelderd met maar liefst 56 procent en uitgekomen op een schamele 34 miljoen euro.

Allereerst komt die daling door internationale sancties, zei Oesjakov, die de cijfers 'heel bescheiden' noemde. ,,Natuurlijk heeft dat zijn weerslag op het niveau van samenwerking, vooral op economisch gebied'', verklaarde hij.

Volledig scherm
Vladimir Poetin (R). © Reuters

Op het nucleaire dossier heeft Poetin mogelijk iets meer kans op een succesje. De Amerikaanse president Donald Trump kwam er eind februari bij de tweede topontmoeting met Kim niet uit. De Noord-Koreaanse leider wilde dat alle sancties tegen Pyongyang zouden worden ingetrokken, een eis waaraan Trump zei niet te kunnen voldoen.

Atoomprogramma

Rusland echter, erkent - in tegenstelling tot de Verenigde Staten - het atoomprogramma van Noord-Korea, maar wil geenszins dat Pyongyang dat uitbreidt. Dat biedt Poetin de ruimte Kim tot concessies te krijgen, zoals een stop op kernproeven in ruil voor verzachting (geen opheffing) van de sancties. Maar in een dergelijk compromis zou de wereldgemeenschap ook moeten meegaan.

Vooralsnog geldt voor zowel Poetin als Kim, dat hij hoofdzakelijk zijn imago kan oppoetsen met dit bezoek. De Noord-Koreaanse leider kan claimen dat hij nu nog salonfähiger is geworden, dan hij na de twee persoonlijke ontmoetingen met Donald Trump al was.

Dat is niet slechts belangrijk voor binnenlandse consumptie, denkt de Russische Noord-Korea-kenner Aleksej Moeravjev.

,,Noord-Korea wil de VS laten zien dat, ondanks het mislukte overleg (met Trump, red.), het land niet langer in internationaal isolement verkeert'', aldus Moeravjev tegen de Russische BBC. ,,Als de Noord-Koreanen kunnen tonen dat een paar grote landen hen tot op heden steunen, dan versterkt dat hun positie in de discussies met de VS en China.”

Met dezelfde motivering kan Poetin laten zien dat Rusland opnieuw een belangrijke rol speelt in de regio. Zeker als er enige vooruitgang wordt geboekt op nucleair terrein kan het Kremlin beweren dat het succes heeft gehad, waar Trump 'faalde'. Dat zal het toch al aan erosie onderhevige prestige van Poetin onder zijn volk mogelijk zeker een impuls geven.

Bekijk hier de aankomst van Kim Jong-un met zijn gepantserde trein in Vladivostok: