De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in het mausoleum van zijn vader Kim Jong-il.
Volledig scherm
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in het mausoleum van zijn vader Kim Jong-il. © AFP/KCNA

Kim Jong-un eert overleden vader op diens verjaardag

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft ter ere van de verjaardag van zijn overleden vader het mausoleum van Kim senior bezocht. Dat meldt het staatspersbureau KCNA. Kim Jong-il ligt begraven in het Kumusan Paleis van de Zon in het noordoosten van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

De huidige leider volgde zijn vader in 2012 op als leider van de Koreaanse Arbeiderspartij en het land. Kim Jong-il overleed op 28 december 2011. Zijn titel was ‘De Geliefde Leider’. Hij regeerde Noord-Korea van 1994 tot zijn dood in 2011. De geboortedag van Kim Jong-il is een nationale feestdag in het land, de Dag van de Schitterende Ster. 

Kim Jong-un is de laatste weken weinig in het openbaar gezien. Het bezoek aan het mausoleum was zijn eerste publieke optreden in 22 dagen. Het gerucht ging dat Kim zich weinig liet zien vanwege het nieuwe coronavirus dat in buurland China is uitgebroken.

Noord-Korea heeft nog geen gevallen van het virus gemeld, maar staatsmedia melden dat de regering de quarantaineperiode voor mensen met symptomen van het virus heeft verlengd tot 30 dagen en dat alle overheidsinstanties en buitenlanders in het land verondersteld worden ,,onvoorwaardelijk’’ mee te werken.

 1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”
 2. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.