Volledig scherm
Kim Jong-un stapt zijn trein in, in Vladivostok en is nu weer thuis. © REUTERS

Kim Jong-Un keert tevreden terug van bezoek Poetin

Kim Jong-un ontmoette deze week Vladimir Poetin en niet Donald Trump. De Amerikaanse president lijkt de regie over zijn spectaculaire toenadering tot Noord-Korea even kwijt.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is weer terug in zijn thuisland. Noord-Koreaanse staatsmedia melden zaterdag dat de gepantserde trein van de dictator is aangekomen, berichten Zuid-Koreaanse media. Het is onduidelijk wanneer dat precies gebeurde. Kim zou bij het verlaten van zijn trein ,,enthousiast zijn toegejuicht’' door de menigte, aldus het staatspersbureau KCNA, de spreekbuis van zijn geïsoleerde regime. Op een foto is te zien dat de dictator over een rode loper langs een erewacht loopt. Zijn staatspersbureau bericht dat Kim zich in het buitenland heeft ingezet voor ,,vrede en veiligheid’' op het Koreaanse schiereiland en de regio.

Kim vertrok vrijdag uit de Russische stad Vladivostok, een dag na zijn eerste top met president Vladimir Poetin. Het was de eerste keer dat de Noord-Koreaanse leider naar het buitenland ging sinds hij in februari de Amerikaanse president Donald Trump trof in Vietnam. Die top over denuclearisatie leidde niet tot een doorbraak. 

Volledig scherm
© REUTERS

De Noord-Koreaanse staatsmedia beschuldigen Washington de laatste weken steeds luider van onredelijke ontwapeningseisen in ruil voor het opheffen van de economische sancties tegen het land. Kim vindt nu dat Poetin hem beter begrijpt dan Trump. De Russische president zei na afloop van het overleg dat hij Noord-Korea wil helpen aan 'garanties van de internationale gemeenschap voor veiligheid en soevereiniteit'. Dat is meer dan Trumps vriendenakkoord biedt.

Voorkomen

Kim is teleurgesteld in Trumps opstellingen die aanvankelijk zeer meegaand leek. Hij weet ook hoe slecht het afliep met oud-collega's Saddam Hoessein (Irak) en Muammar Khadaffi (Libië) nadat die hun nucleaire ambities inruilden. 'Nucleaire raketten die het Amerikaanse vasteland kunnen halen zijn voor Noord-Korea de enige manier om een Amerikaanse interventie te voorkomen', schreef de Russische onderzoeker Aleksandr Gaboejev.

Naar verluidt wil Vladimir Poetin op zijn beurt terugkeren naar het oude zeslandenoverleg. Tussen 2003 en 2007 probeerden vijf landen (China, Rusland, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan) Noord-Korea over te halen zijn nucleaire ambities op te geven. Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un, trok zich terug uit die gesprekken. De Kims ontwikkelden daarna in recordtijd een nucleair arsenaal. Donald Trump legde de medeverantwoordelijkheid voor het mislukte overleg bij zijn 'slappe' voorgangers. Hij zou het beter aanpakken. Maar zelfs 's werelds beste onderhandelaar lijkt vastgelopen sinds de mislukte top met Kim in Vietnam. Er klinken zelfs weer dreigementen vanuit Pyongyang om de ontwikkeling van nucleair wapentuig te hervatten - voor zover die ooit heeft stilgelegen.

Kijk hier naar beelden van de ontmoeting:

  1. Juffrouw aan Joodse scholieren: 'Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Juffrouw aan Joodse scholieren: 'Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.