Volledig scherm
PREMIUM
Kim Jong-un stapte na een lange treinreis in een limo. © EPA

Kim Jong-un koopt macht met wodka

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is gek op luxe lekkernijen; hij koopt er loyaliteit mee. Dat was de dictator waarschijnlijk ook van plan met de 90.000 flessen wodka die in de haven van Rotterdam zijn onderschept.

Volledig scherm
© REUTERS

Vandaag ontmoet de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Vietnam de Amerikaanse president Donald Trump. De kans dat hij wakker ligt van het nieuws dat Nederland een container met 90.000 flessen wodka van hem heeft afgepakt, is niet zo groot.

,,Ik vrees dat deze inbeslagname slechts het topje van de ijsberg is'', zegt Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. ,,Veel meer goederen vinden wél doorgang naar Noord-Korea. Het regime houdt er rekening mee dat een deel van de spullen wordt onderschept.''

  1. ‘We ruzieden, ze sloeg de deur dicht en vertrok’: broer Emanuela (15) vertelt over mysterieuze verdwijning

    ‘We ruzieden, ze sloeg de deur dicht en vertrok’: broer Emanuela (15) vertelt over mysterieu­ze verdwij­ning

    Een vermist 15-jarig meisje, lege graven en tal van duistere theorieën: wat leest als een boek van Dan Brown, is in werkelijkheid de mysterieuze verdwijning van de 15-jarige Emanuela Orlandi. Het meisje verdween 36 jaar geleden, en haar familie zoekt nog steeds. ,,Ik kan niet accepteren dat er al die jaren mensen waren die weten wat er is gebeurd”, vertelt de broer van Emanuela aan de Britse krant The Guardian.