Kim Jong-un reist 4.500 kilometer in gepantserde trein naar top met Trump

videoDe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un reist met een gepantserde trein naar zijn tweede topontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Die vindt woensdag plaats in Vietnam. Dat heeft het staatspersbureau KCNA bevestigd. Het gaat om een trip van 4.500 kilometer tussen Pyongyang en Hanoi.

Zaterdagavond (plaatselijke tijd) reed een trein uit Noord-Korea bij Dandong de grens met China voorbij. Veiligheidstroepen hadden de straten rond het station van de stad afgezet. Kim heeft gezelschap van Kim Yong-chol, die wordt beschouwd als de belangrijkste Noord-Koreaanse onderhandelaar met de VS. Ook de zus van Kim, Kim Yo Jong, reist mee.

Kim Jong-un bij zijn vertrek in Pyongyang.
Volledig scherm
Kim Jong-un bij zijn vertrek in Pyongyang. © REUTERS

China

Het is niet de eerste keer dat Kim Jong-Un de trein neemt voor een buitenlandse reis. In maart vorig jaar reisde hij naar China. Het is een speciale gepantserde trein die tegen kogels bestand is. Zijn vader, de eind 2011 overleden Kim Jong-Il, gebruikte de trein al voor reizen naar China en Rusland.

Kim Jong-Un en Trump ontmoeten elkaar woensdag in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Daar zouden beide leiders vooral de praktische kant van een denuclearisatie in Noord-Korea verder bespreken. Grote stappen voorwaarts worden er niet verwacht.

De gepantserde trein van Kim Jong-un
Volledig scherm
De gepantserde trein van Kim Jong-un © REUTERS
 1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
  Video

  Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

  De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.
 2. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”