Volledig scherm
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. © AFP

Kim Jong Un tot hoogste partijbaas verheven

UpdateDe Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is vandaag op een speciale politieke conferentie benoemd tot eerste secretaris van de regerende Arbeiderspartij. Zijn in december overleden vader Kim Jong Il werd uitgeroepen tot 'eeuwige' algemeen secretaris. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA gemeld.

Waarschijnlijk krijgt de jonge Kim nog meer titels, gepaard gaand met politieke macht of alleen van ceremoniële aard. Nadat hij na het heengaan van Kim Jong Il de scepter van zijn vader overnam is een proces in gang gezet om zijn positie als 'hoogste leider' van Noord-Korea te verstevigen.

Kim Jong Uns klim naar de absolute top van het partijkader valt samen met een week van festiviteiten ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van zijn grootvader en oprichter van Noord-Korea Kim Il Sung. Noord-Koreaanse straten zijn versierd met posters, banieren en vlaggen, terwijl vrouwen in traditionele kledij oefenen voor speciale optredens later deze week. Kim Il Sung overleed in 1994, maar blijft de 'eeuwige president' van het stalinistische land.

Een van de hoogtepunten van de feestweek is de lancering, mogelijk donderdag al, van een Unha-3-raket, die een kunstmaan in een baan om de aarde moet brengen. De lancering zal met argusogen worden gadegeslagen in het Westen, waar deze wordt opgevat als een provocatie van resoluties van de Verenigde Naties die de ontwikkeling van het Noord-Koreaanse atoom- en raketprogramma moeten voorkomen.