Kim Jong-un zwaait met pistool in video

VideoKim Jong-un demonstreert op een videofilmpje dat er met hem niet valt te spotten. De Noord-Koreaanse dictator neemt deel aan een militaire training, waarbij hij met een pistool zwaait en de kogelinslagen checkt.

Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© ap

Volgens kenners wordt er wantrouwend uitgekeken naar 15 april, de verjaardag van zijn grootvader én Korea-stichter Kim II Sung. Die dag gaat traditioneel gepaard met grote feesten, opstoten van nationalisme en soms zelfs militaire demonstraties.

Het provocerende filmpje verscheen op dezelfde dag dat Noord-Korea het ambassadepersoneel in Pyongyang de 'goede raad' gaf om te evacueren. 'Na 10 april kan de veiligheid van buitenlandse diplomaten niet meer gegarandeerd worden als het conflict escaleert', zo klonk het. De Europese ambassadeurs in het land zullen vandaag beslissen of ze daaraan gehoor geven.

De Britten namen de dreiging serieus en overwegen het reisadvies aan te passen. Van evacuaties is voorlopig echter nog geen sprake. Hetzelfde geldt voor Rusland, dat in nauw contact staat met China, Amerika, Japan en Zuid-Korea. 'We maken ons ernstige zorgen over de toenemende spanningen. Wij willen weten waarom Pyongyang alle ambassades wil sluiten', aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov.