Volledig scherm
© AP

Kim tart rest van de wereld met zijn H-bom

Met een nieuwe kernproef heeft Noord-Korea de wereld letterlijk op zijn grondvesten doen schudden. Maar ook opnieuw tegen zich in het harnas gejaagd.

Door aanhoudende nucleaire en rakettesten in Noord-Korea is de spanning al maanden om te snijden. President Donald Trump beloofde de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un eerder dit jaar nog 'vuur en woede' als hij doorgaat met het bedreigen van zijn land.

Gisteren voerde Noord-Korea echter opnieuw een nucleaire test uit, voor zover bekend de zesde. De explosie veroorzaakte een aardbeving van 6,3 op de schaal van Richter, waarmee de bom ongekend krachtig was. Volgens aardbevingsexperts kwam tien keer zo veel energie vrij als als bij de laatste Noord-Koreaanse kernproef een jaar geleden.

Het regime van Kim maakte enkele uren na de ontploffing bekend dat het om een waterstofbom ging. Het zou de Noord-Koreanen bovendien zijn gelukt het explosief klein genoeg te maken om hem op een zogeheten intercontinentale ballistische raket te plaatsen.

Aartsvijand

Volledig scherm
© AP

Daarmee vormt de bom nu niet alleen meer een gevaar voor de regio, maar ook voor de VS, de aartsvijand van Kim. ,,Noord-Korea toont zich in woorden en daden zeer vijandig en gevaarlijk tegenover de Verenigde Staten'', schreef Trump gisteren op Twitter. ,,Het is een schurkenstaat die een blamage vormt voor China, dat probeert te helpen maar met weinig succes.''

China is de enige bondgenoot van Noord-Korea in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De druk op de regering in Peking om Kim in toom te houden is dan ook groot. Gisteren verzocht het buurland opnieuw om te stoppen met 'verkeerde acties die de situatie verslechteren'.

De nucleaire proef op de testlocatie bij Pungyye-Ri, in het noordoosten van Noord-Korea, komt bovenop een reeks rakettesten door de Noord-Koreanen. Afgelopen dinsdag werd Japan nog opgeschrikt door een overvliegend projectiel uit het buurland.

Weinig strafmaatregelen

De raket- en atoomproeven druisen in tegen resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Die stelde eerder al strenge sancties in tegen Noord-Korea en voegde er vorige maand nog een paar aan toe. Zo mag Noord-Korea geen kolen, ijzererts, lood en zeevruchten meer exporteren. Ook zijn nieuwe samenwerkingen met Noord-Koreaanse bedrijven niet langer toegestaan.

Kim trekt zich duidelijk weinig aan van de strafmaatregelen. Nu hij met waterstofbommen dreigt, eist Zuid-Korea dat China als belangrijkste handelspartner van Noord-Korea de oliekraan naar het buurland dichtdraait.

Handelsoorlog

Volledig scherm
© AFP

Ook de VS werkt aan nieuwe sancties tegen landen die blijven handelen met Noord-Korea. Trump dreigde in een tweet zelfs de handel met die landen helemaal stop te zetten - iets wat in het geval van China een kostbare handelsoorlog zou kunnen ontketenen. Frankrijk en Duitsland vinden dat behalve de Veiligheidsraad ook de Europese Unie met nieuwe sancties moet komen.

De dreiging voor Europa is vooralsnog klein. Hoewel de raketten van Kim Jong-un ook ons continent kunnen bereiken, lijkt de Noord-Koreaanse leider zich vooral druk te maken om de VS, Zuid-Korea - formeel al sinds 1956 in oorlog met het noorden - en Japan.

Toch weet niemand precies hoe ver Kim is met de ontwikkeling van zijn atoomwapens. Het is een militair geheim en geen land ter wereld is zo gesloten als Noord-Korea. Al bij de kernproef in januari 2016 claimde het regime in Pyongyang dat het een waterstofbom tot ontploffing had gebracht. Militaire experts geloofden dat niet omdat de gemeten explosieve kracht daarvoor niet sterk genoeg was. De aardbeving van gisteren zou erop duiden dat Noord-Korea nu inderdaad over een waterstofbom beschikt.

Moeder aller bommen
Militairen noemen de waterstofbom ook wel 'de moeder aller bommen'. Vergeleken met een gewone atoombom komt weinig radioactieve straling vrij, terwijl het wapen veel meer verwoesting aanricht.

Met het explosief, ook wel H-bom genoemd, heeft Noord-Korea dan ook een troef in handen om elke vijand af te schrikken. Bij een gewone atoombom worden atoomkernen niet samengevoegd, zoals bij een waterstofbom, maar juist gespleten. Daarbij komt enorm veel energie vrij, wat leidt tot een zware explosie. Een waterstofbom gaat nog een stap verder. Hij haalt de meeste energie uit een kernfusie van waterstofatomen tot helium. De eerste explosie veroorzaakt een tweede explosie, die nog veel zwaarder is. Een gemiddeld exemplaar is 500 keer zo sterk als de atoombommen die de Amerikanen in 1945 afwierpen op Hiroshima en Nagasaki. Vijf grootmachten beschikken zeker over een H-bom: de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk.

De Amerikanen lieten op 1 maart 1954 bij het koraaleiland Bikini in de Grote Oceaan voor het eerst een waterstofbom ontploffen. De Ivy Mike sloeg een 1,5 kilometer brede krater en de vuurbal kwam binnen een minuut 13 kilometer hoog. De zwaarste ontploffing ooit was toen de Sovjet-Unie op 30 oktober 1961 de 'tsarenbom' testte op Nova Zembla, in het Noordpoolgebied. De ruiten sneuvelden tot 900 kilometer verderop.

Volledig scherm
© AD
  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.
  2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.