Volledig scherm
Kim Wall © Privécollectie

'Kim had een zwak voor buitenbeentjes'

duikbootdramaDe Zweedse reizende journalist Kim Wall kwam afgelopen zomer op gruwelijke wijze om het leven. Ze was pas dertig toen ze overleed, maar had volgens vriendin en collega-journalist Caterina Clerici al veel van de wereld gezien. ,,Kim was een bevlogen, betrokken journalist. Een echte ideeënmachine", vertelt ze aan The Guardian

De journalist haalde haar bachelor aan de London School of Economics en een graad in de journalistiek in New York. ,,De laatste keer dat ik Kim zag, was afgelopen juni. Zij en ik begonnen vier jaar geleden tegelijkertijd als nieuwbakken journalisten. Allebei gek op verslaggeving en fotografie. Een hecht team, binnen de journalistiek, maar ook daarbuiten. Ik mis haar elke dag."

Grenzeloos

Quote

Ze probeerde altijd begrip te kweken voor de onbegrepen zielen in onze maatschap­pij

Caterina Clerici

Kims carrière kwam in een sneltreinvaart toen ze de ene na de andere beurs in de wacht sleepte, waarmee ze indrukwekkende reportages kon maken. Over het leven van Oegandezen en over naoorlogse toerisme in Sri Lanka. Caterina: ,,Kim was een geboren verhalenverteller. Ze was grenzeloos,  liep regelmatig gevaar, maar had alles over voor haar werk. Kim koos voor een stormachtig leven. Dat ze overleed tijdens een ogenschijnlijk onschuldige opdracht, maakt haar dood extra wrang." 

Maar wat Caterina het meest raakt, is dat Kim waarschijnlijk een prachtig, menselijk verhaal had geschreven over haar moordenaar. ,,Een sympathiek portret van een markante man. Het zou een typisch 'Kim-productie' geworden zijn, want ze hield ervan
misfits een podium te geven. Ze had een zwak voor buitenbeentjes. Mensen die niet voldeden aan de  standaarden van de samenleving. Ze probeerde altijd begrip te kweken voor de onbegrepen zielen in onze maatschappij."  

Settelen

Quote

Ik ben ongekend verliefd. We maken langzaam­aan echte toekomst­plan­nen

Kim Wall

,,Kim had nooit gedacht dat ze zou kunnen settelen, maar kort voor haar dood besloot ze haar hectische bestaan in te ruilen voor stabiliteit", vertelt Caterina. ,,Ze zou met haar vriend naar Peking  verhuizen. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als onbegrensde journalist, was ze  klaar om het rustiger aan te doen. Ze verlangde naar het burgerlijke bestaan dat al haar vrienden al jaren hadden."

Ze vervolgt: ,,Niemand van ons geloofde dat zelfs 'antiburgerlijke Kim' een 
huisje-boompje-beestje ideaal wilde verwezenlijken. Maar ze leek dolgelukkig. Voor haar verdwijning sms'te ze me: ,,Het is zo knus in Kopenhagen. Ik ben op dit moment ongekend verliefd. We maken langzaamaan echte toekomstplannen." 

Warme persoonlijkheid

Volgens Caterina zou Kim op 15 augustus emigreren naar China. Haar vriend ging daar studeren, terwijl zij verhalen zou maken. Kim hield volgens Caterina van knuffelen, ze maakte altijd woordgrapjes en haar kledingstijl was een mix tussen sjiek en hippie. ,,Ze was moedig, ambitieus en had een warme persoonlijkheid. Kim heeft bewezen dat ze iemand was die het verschil kon maken. Laten we zorgen dat de details over haar dood haar werk niet overschaduwen."

Ingrid Wall, Kims moeder, schreef kort nadat het nieuws bekend werd op Facebook: „Deze tragedie grijpt niet alleen haar familie en vrienden aan, maar ook collega’s uit de hele wereld.”