Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © Robin Hilberink

Kind zonder vaccinaties is in Italië niet welkom op school

De strijd in Italië rond het inenten van kinderen is losgebarsten. De regering is een andere koers gaan varen: eerst zat de overheid op de lijn van de tegenstanders, nu wordt vaccineren verplicht en worden kinderen onder de 6 jaar zelfs geweigerd op school als ze geen prik(ken) hebben gehaald.

Sinds deze maand zijn vaccinaties in Italië verplicht. Italiaanse kinderen die niet zijn ingeënt, mogen niet langer naar school. De vaccinatiegraad in Italië neemt al jaren af door de stijgende invloed van de antivaccinatiebewegingen die op sociale media spookverhalen verspreiden, bijvoorbeeld over een verband tussen autisme en vaccinaties.

Mazelenuitbraak

Als gevolg hiervan kregen in het afgelopen jaar zo’n vijfduizend Italianen de mazelen. Zeven mensen stierven in 2018 aan de ziekte. Om die reden waarschuwde de GGD vorige zomer Nederlanders die op vakantie naar Italië gingen. De GGD adviseerde vervroegde vaccinatie van jonge kinderen te overwegen en raadde af om met nog niet gevaccineerde baby’s bij Italianen thuis te logeren. 

Het verplicht vaccineren van schoolgaande kinderen is een behoorlijke ommezwaai van de populistische regering in Italië in het vaccinatiedossier. Eerder kwam deze regering juist op voor de antivaccinatiebeweging. Met name de Vijfsterrenbeweging beloofde het beleid op het gebied van inentingen te versoepelen. Om die reden werd de wet opgeschort. Aanvankelijk zou de verplichte vaccinatie van kinderen al vanaf het begin van het schooljaar gelden.

Verplichte inentingen

Als gevolg van de op 11 maart in werking getreden wet hebben schoolhoofden door heel Italië kinderen onder de 6 jaar geweigerd van wie de ouders niet konden bewijzen dat ze de tien verplichte inentingen hebben gehad. Naar schatting zijn een paar duizend kinderen de afgelopen weken naar huis gestuurd. Antivaccinatiebewegingen hebben al laten weten de uitsluiting van de kinderen aan te vechten. Niet-gevaccineerde kinderen vanaf 6 jaar worden wel op school toegelaten. Hun ouders kunnen dan een boete krijgen tot een bedrag van 500 euro.

 1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
  PREMIUM

  Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

  Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”
 2. Russen willen weg: ‘Ik hou van de Nederlandse natuur, alles is dichtbij’
  PREMIUM

  Russen willen weg: ‘Ik hou van de Nederland­se natuur, alles is dichtbij’

  Een vijfde van de bevolking wil Rusland verlaten als ze de kans krijgt. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van het internationale onderzoeksgroep Gallup. De afgelopen twaalf jaar lag dat percentage nog nooit zo hoog. Vooral jongeren willen weg. De bereidheid van mensen in de leeftijd van 30 tot 45 jaar om te vertrekken steeg van 7 tot 22 procent. Drie Russen vertellen waarom ze specifiek naar Nederland willen.