Afbeelding ter illustratie
Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © Robin Hilberink

Kind zonder vaccinaties is in Italië niet welkom op school

De strijd in Italië rond het inenten van kinderen is losgebarsten. De regering is een andere koers gaan varen: eerst zat de overheid op de lijn van de tegenstanders, nu wordt vaccineren verplicht en worden kinderen onder de 6 jaar zelfs geweigerd op school als ze geen prik(ken) hebben gehaald.

Sinds deze maand zijn vaccinaties in Italië verplicht. Italiaanse kinderen die niet zijn ingeënt, mogen niet langer naar school. De vaccinatiegraad in Italië neemt al jaren af door de stijgende invloed van de antivaccinatiebewegingen die op sociale media spookverhalen verspreiden, bijvoorbeeld over een verband tussen autisme en vaccinaties.

Mazelenuitbraak

Als gevolg hiervan kregen in het afgelopen jaar zo’n vijfduizend Italianen de mazelen. Zeven mensen stierven in 2018 aan de ziekte. Om die reden waarschuwde de GGD vorige zomer Nederlanders die op vakantie naar Italië gingen. De GGD adviseerde vervroegde vaccinatie van jonge kinderen te overwegen en raadde af om met nog niet gevaccineerde baby’s bij Italianen thuis te logeren. 

Het verplicht vaccineren van schoolgaande kinderen is een behoorlijke ommezwaai van de populistische regering in Italië in het vaccinatiedossier. Eerder kwam deze regering juist op voor de antivaccinatiebeweging. Met name de Vijfsterrenbeweging beloofde het beleid op het gebied van inentingen te versoepelen. Om die reden werd de wet opgeschort. Aanvankelijk zou de verplichte vaccinatie van kinderen al vanaf het begin van het schooljaar gelden.

Verplichte inentingen

Als gevolg van de op 11 maart in werking getreden wet hebben schoolhoofden door heel Italië kinderen onder de 6 jaar geweigerd van wie de ouders niet konden bewijzen dat ze de tien verplichte inentingen hebben gehad. Naar schatting zijn een paar duizend kinderen de afgelopen weken naar huis gestuurd. Antivaccinatiebewegingen hebben al laten weten de uitsluiting van de kinderen aan te vechten. Niet-gevaccineerde kinderen vanaf 6 jaar worden wel op school toegelaten. Hun ouders kunnen dan een boete krijgen tot een bedrag van 500 euro.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.