Kindje Jezus is van zand gemaakt, bijzondere kerststal op het Sint-Pietersplein

VideoOp het Sint-Pietersplein in Rome is vrijdagavond een bijzondere kerststal geopend. Niet van hout of steen, maar van zand. Uit 700 ton zand zijn onder meer Jezus, Maria, Jozef, de drie koningen, herders en engelen geboetseerd. Samen vormen ze het wereldberoemde kersttafereel. Susanne Ruseler uit Utrecht is een van de makers.

Elk jaar staat er een kerststal op het beroemdste plein ter wereld, maar nooit eerder een stal van zand. Een van de vier zandkunstenaars is Susanne Ruseler. Zij maakt al vijftien jaar sculpturen van dieren en mensen. ,,Ik ben nog steeds onder de indruk van de opening vanavond. Het hele plein stond vol met mensen. De sculpturen waren afgeschermd en ik was benieuwd naar de reacties. Die waren gelukkig positief.’’ 

Volledig scherm
De zandkerststal op het Sint-Pietersplein is vrijdag officeel geopend. © AP

Jesolo

Twee weken geleden begon de Utrechtse samen met drie kunstenaars uit Rusland, Tsjechië en de VS aan de klus. ,,Elk jaar komen we samen in de Italiaanse stad Jesolo, in de buurt van Venetië. Daar vindt een groot zandsculptuurfestival plaats, waar we aan meewerken. De gemeente Jesolo mocht dit jaar de kerststal aan Vaticaanstad schenken. De gemeente koos voor een zandkerststal en koos vier kunstenaars uit om het kersttafereel te maken, ik was een van die vier gelukkigen. Wat een gave werkplek hadden we de afgelopen weken, je kunt bijna geen mooier uithangbord voor je werk hebben dan het Sint-Pietersplein’’, vertelt Susanne vanuit Rome. De kunstenares is verantwoordelijk voor de sculpturen van de herders, de os en de ezel. 

Piramide

Bij de obelisk die op het Sint-Pietersplein staat, is eerst een piramide van zand neergezet. Vervolgens werd aan de zijkanten zand weggehakt en werd het materiaal tegen elkaar geperst, om er vervolgens een constructie omheen te bouwen. In totaal is het kunstwerk 16 meter breed en 5 meter hoog.

De zandkerststal is mooi verlicht en blijft staan tot 7 januari. Als het hard gaat waaien of regenen, beschermen plastic schermen het kunstwerk. Het is de bedoeling dat paus Franciscus de stal op 31 december zegent. 

Volledig scherm
De vier makers van de zandsculptuur: Radovan Zivny, Susanne Ruseler, Ilya Filimontsev en Rich Varano. © EPA
Volledig scherm
Kindje Jezus is het middelpunt van de zandkerststal op het Sint-Pietersplein. © EPA