Volledig scherm
PREMIUM
Op diverse plekken in Brussel bivakkeren vluchtelingen, zoals in het Maximiliaanpark (grote foto) en op station Brussel-Noord. Ook bezetten zij leegstaande hotels (rechtsonder). Soms stuurt de politie hen weg, of worden de vluchtelingen enkele maanden vastgezet. © Marc Driessen

'Klein Calais' ligt in Brussel

Brussel dreigt het nieuwe Calais teworden: een stopplaats voor vluchtelingen op weg naar Groot-Brittannië. Pogingen van de regering om dat met veegacties van de politie tegen te gaan, halen niets uit.

Schichtig om zich heen kijkend lopen twee vluchtelingen het kantoortje van Dokters van de Wereld in Brussel binnen. Ze nemen plaats op een bankje, krijgen koffie en worden op hun gemak gesteld. Daarna worden ze één deur verder opgevangen door een verpleegster en, bij serieuzere klachten, een dokter. Dubbele gordijnen markeren drie provisorische behandelruimtes.

  1. Rus draait volledig door, probeert medepassagier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing
    Video

    Rus draait volledig door, probeert medepassa­gier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing

    Een doodenge vlucht gisteren voor passagiers van een Russische lijnvlucht van Moskou naar Simferopol, gelegen op de Krim. Nadat het toestel was opgestegen draaide een passagier volledig door. De man probeerde een vrouwelijke medepassagier te wurgen, bedreigde de crew en medereizigers en riep dat iedereen dood zou gaan. De doorgedraaide passagier raakte zwaargewond. De piloten besloten direct terug te vliegen naar Moskou, waar de man na aankomst vrijwel direct overleed.