Volledig scherm
Jorge Zorreguieta in 2005 © anp

Kleine mediastorm rond vermeende dood Zorreguieta

UpdateEven was er ophef, vanavond. Argentijnse kranten meldden met stelligheid dat Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima, was overleden. Het bericht ging als een lopend vuurtje de wereld over en zorgde vooral in Nederland kort voor veel opschudding.

Maar al snel werd duidelijk dat de Argentijnse kranten, die daar bekend staan als kwaliteitsmedia, zich hadden vergaloppeerd. Bronnen rond het Koninklijk Huis spraken het overlijden van Zorreguieta met klem tegen.

En even later paste ook La Nación, een van de kranten die het overlijden meldden, het bericht op de website aan. In een nieuw bericht citeerde La Nación de jongste dochter van Zorreguieta, Inés, en een arts van het ziekenhuis Fundaleu, waar Zorreguieta eerder werd verpleegd. Zij zeiden dat Zorreguieta thuis is en in stabiele toestand verkeert.

Koningin Máxima reisde zaterdag met spoed naar Argentinië om haar zieke vader te bezoeken.

Zorreguieta is in Nederland altijd omstreden geweest vanwege zijn verleden in het regime van de Argentijnse dictator Jorge Videla (1976-1981). Het leidde er zelfs toe dat Zorreguieta van toenmalig premier Wim Kok niet op de bruiloft van Máxima en prins Willem-Alexander mocht zijn op 2 februari 2002.

Premier Kok liet het verleden van Jorge Zorreguieta onderzoeken toen bekend werd dat die onderminister van Landbouw was geweest tijdens het militaire regime. Deze junta was verantwoordelijk voor het oppakken en laten verdwijnen van duizenden tegenstanders.

De conclusie was dat de vader van Máxima op de hoogte moet zijn geweest van de verdwijningen. Wel sloot het onderzoek ,,praktisch uit'' dat Zorreguieta hierbij persoonlijk betrokken was. Zelf heeft Zorreguieta altijd ontkend op de hoogte te zijn geweest van de mate waarin het Videlaregime zich schuldig maakte aan onderdrukking.

Volledig scherm
Jorge Zorreguieta in 2007, rechts Koningin Máxima. © anp