Volledig scherm
© AP

Kleuter (4) tegen terrorist: 'Je bent een heel slechte man'

Een vierjarige Britse jongen, die samen met zijn moeder en zus (6) in het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi was tijdens de aanval van militanten van al-Shabaab, heeft ontzettend veel moed getoond. Elliot Prior uit Windsor stond op en ging de confrontatie met een van de terroristen aan. 'Je bent een heel slechte man', zei de dappere kleuter terwijl hij zijn moeder Amber, die in haar been werd geschoten, en zijn zusje Amelie probeerde te beschermen.

De terrorist was zo geschrokken van de woorden van de kleine Elliot dat hij besloot om het gezin te laten leven. Hij gaf de kinderen zelfs snoepgoed en smeekte om vergeving. 'Vergeef me alstublieft, wij zijn geen monsters.'

Moedige Elliot
Amber en haar kinderen bevonden zich aan de kassa in de supermarkt toen de aanval begon. De vrouw dook met Elliot en Amelie onder de toonbank en bleef daar anderhalf uur zitten voor de terroristen het trio aantroffen en de moeder in het been schoten. 'Ze hebben echt geluk gehad', aldus Alex Coutss, oom van Elliot. 'De terroristen zeiden dat als er levende kinderen in de supermarkt aanwezig waren, ze mochten gaan. Amber besloot om recht te staan en 'ja' te zeggen. Toen stond ook Elliot op en ging hij in discussie met één van hen. Hij was echt onwaarschijnlijk moedig.'

 
Natuurlijk heb ik alles gezegd wat ze wilden horen. Dat is onze redding geweest
Amber

'Bekeren tot Islam'
Toen de militanten ontdekten dat de vrouw van Franse herkomst was, probeerden ze haar te overtuigen dat de Islam helemaal geen slechte godsdienst is. 'Hij zei me dat ik me moest bekeren tot de Islam en vroeg of ik hem kon vergeven. Natuurlijk heb ik alles gezegd wat ze wilden horen. Dat is onze redding geweest.' Vreemd genoeg gaven de terroristen eerst nog een Mars aan de kinderen voordat ze met twee andere kinderen vluchtten. Wat er met 20 anderen, die ook onder de toonbank verstopt zaten, gebeurd is, weet Amber niet. 

Gruwelijke afslachting
Het is opvallend dat de terroristen, die ondertussen al 62 mensen hebben afgeslacht in het winkelcentrum, Amber en haar gezin lieten gaan. Onschuldige burgers werden gruwelijk vermoord omdat ze geen vers uit de Koran konden opzeggen of de naam van de moeder van Profeet Mohammed geven. De militanten hebben op vreselijke wijze de handen van de slachtoffers afgesneden en hun gezicht verbrand in de hoop dat ze niet meer geïdentificeerd konden worden.