Volledig scherm
De handgranaat is ongeschadelijk gemaakt. Foto ter illustratie. © Shutterstock

Kleuter neemt granaat mee naar school in Zweden

Een kind heeft in Zweden een knalrode granaat mee naar de kleuterschool genomen. Het jongetje had het explosief gevonden bij een militair oefenterrein en wilde het laten zien aan zijn vriendjes. Hij was volgens Zweedse media erg trots op zijn vondst.

Het kind had de granaat in zijn handje toen hij gisteren op school in Kristianstad arriveerde. Een docent zag het explosief en sloeg alarm. De toegesnelde politie stelde vervolgens vast dat de granaat inderdaad gevaarlijk was. De school is ontruimd en de granaat is onschadelijk gemaakt in een speciale daarvoor gecreëerde ruimte op het schoolplein. Volgens de Zweedse explosieven opruimingsdienst was het te gevaarlijk om de granaat mee te nemen. 

Agenten hielden mensen op afstand terwijl experts de granaat onschadelijk maakten. Een politiewoordvoerder kon niet zeggen hoe groot de schade was geweest als het explosief daadwerkelijk was afgegaan.

Zomervakantie

Het jongetje gaf aan de politie aan dat hij de granaat in de zomervakantie had gevonden en al die tijd had bewaard om hem een zijn vriendjes te laten zien op school. Hij was erg trots op zijn vondst. Uit navraag bleek dat de ouders geen idee hadden dat de kleuter de granaat in zijn kamer bewaarde. De ouders waren erg geschrokken.

Het leger laat weten te betreuren dat de granaat op deze manier is gevonden. Volgens Zweedse media was de granaat waarschijnlijk deels ingegraven in de grond en heeft het kind het opgegraven. 

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’