Klimaatactiviste Greta Thunberg verkozen tot Time's Persoon van het Jaar

Het invloedrijke Amerikaanse opinieblad Time Magazine heeft de Zweedse Greta Thunberg verkozen tot Persoon van het Jaar 2019. De 16-jarige klimaatactiviste is de jongste ooit die de titel in de wacht sleept. 

Thunbergs foto siert de voorpagina van Time Magazine deze week. Eronder de tekst: ‘De kracht van de jeugd’.  De Zweedse tiener haalde vorig jaar voor het eerst de krantenkoppen met haar schoolstaking tegen klimaatverandering voor de deur van het Zweedse parlement. Sindsdien inspireerde ze miljoenen jongeren in meer dan 150 landen om haar voorbeeld te volgen. 

In september berispte ze wereldleiders bij de Verenigde Naties omdat ze de klimaatverandering niet hadden aangepakt. ,,Mensen lijden. Mensen sterven en ecosystemen storten ineen. We staan aan het begin van een massale uitsterving en het enige waar jullie over kunnen praten is geld en de sprookjes van eeuwige economische groei,” zei ze vechtend tegen haar tranen. ,,Hoe durven jullie! Al meer dan 30 jaar is de wetenschap glashelder. Hoe durven jullie weg te kijken en hier te komen zeggen dat je genoeg doet terwijl de benodigde politiek en oplossingen nog nergens te bekennen zijn.”

Greta Thunberg op de cover van TIME.
Volledig scherm
Greta Thunberg op de cover van TIME. © TIME

Greta Thunberg was de laatste in de top 5 van genomineerden voor de prestigieuze titel. De anderen op de shortlist waren de Amerikaanse president Donald Trump (4), de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi (3), de onbekende klokkenluider in de Impeachment-procedure tegen Trump (2) en de betogers voor vrijheid in Hongkong (1).  

Greta Thunberg tijdens haar toespraak op de Klimaattop in Madrid, eerder vandaag.
Volledig scherm
Greta Thunberg tijdens haar toespraak op de Klimaattop in Madrid, eerder vandaag. © AFP
 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
  PREMIUM
  Geldoorlog in Europa

  Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

  De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?