Volledig scherm
Demonstranten van Extinction Rebellion bij Waterloo Bridge in Londen. © REUTERS

Klimaatactivisten bezetten Londen, ruim 800 aanhoudingen

De Britse politie heeft in de afgelopen week meer dan 830 klimaatactivisten aangehouden van de beweging Extinction Rebellion (XR). Dat meldt de Londense politie zondag. Afgelopen vrijdag werden ook in Den Haag XR-activisten opgepakt. 

Pogingen van XR om de luchthaven Heathrow in Londen te blokkeren, mislukten vrijdag. Eerder in de week zorgden de activisten voor grote verkeershinder in de Britse hoofdstad, waar ze belangrijke verkeersknooppunten bezetten. De autoriteiten hebben de demonstranten gesommeerd hun acties te beperken tot het gebied rond Marble Arch. De politie treedt op tegen betogers op andere locaties, zoals Waterloo Bridge.
De autoriteiten verwachten dat de protesten nog weken zullen aanhouden.

Ongeveer twintig klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion werden vrijdag opgepakt bij een protest voor het hoofdkantoor van Shell in Den Haag .Twaalf van hen hadden volgens de politie vernielingen aangericht en acht anderen hadden niet geluisterd naar opdrachten van agenten. Sommigen lijmden zich vast aan de deuren bij de ingang. Op de ramen werden leuzen geschreven, op de grond lagen mensen in bodybags en op de trappen lag nepbloed. Ze demonstreerden tegen de wat zij noemen ‘klimaatontwrichtende acties van de olie- en gasmultinational’. Volgens hen maakt het bedrijf zich schuldig aan ‘grootschalige ecocide’.

Vorige week kwam de groep ook al in het nieuws omdat ze op het Plein in Den Haag eveneens emmers vol nepbloed gooiden. Ze werden toen op de bon geslingerd omdat ze de plek niet schoon genoeg achterlieten. Ook bezetten ze deze week het Internationaal Gerechtshof. Daar werden meerdere demonstranten aangehouden wegens huisvredebreuk. Extinction Rebellion zegt het systeem te willen veranderen om zo de schade van de klimaatcrisis te beperken. 

Volledig scherm
Emmers nepbloed op Plein in Den Haag. Demonstranten liggen op de grond. © District8

Mensen reageren sceptischer op het veranderende klimaat, en eventuele maatregelen om veranderingen in het klimaat tegen te gaan.

  1. Tina (41) gaat dood en doet verdrietige oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Tina (41) gaat dood en doet verdrieti­ge oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Een terminaal zieke moeder uit het Belgische Halen (bij Hasselt) heeft een aangrijpende oproep gedaan op Facebook. Tina Vandenbosch (41) kreeg eerder deze maand te horen dat de kanker waartegen ze vecht is uitgezaaid en dat er geen hoop meer is op genezing. In de tijd die haar nog rest, wil ze zo veel mogelijk herinneringen achterlaten voor haar kindjes van 3 en 4 jaar. Daarvoor vraagt ze suggesties van iedereen die kan helpen.