Volledig scherm
Er dreigt onder andere een wereldwijd voedseltekort door de klimaatveranderingen. © Thinkstock

‘Klimaatapartheid’ ligt op de loer: armen vangen klappen klimaatverandering, rijken ontsnappen

Het risico van wereldwijde ‘klimaatapartheid’, waarin de rijken betalen om te ontsnappen aan de ernstige gevolgen van klimaatverandering terwijl de rest van de wereld de klappen vangt, neemt steeds meer toe. Dat blijkt uit een nieuw rapport van een mensenrechtenexpert van de Verenigde Naties.

De mensenrechtendeskundige, Philip Alston, stelt dat de opwarming van de aarde desastreuze gevolgen zal hebben. Fundamentele rechten op leven, water, voedsel, en huisvesting zullen waarschijnlijk ondermijnd worden. Maar ook democratieën en wetten krijgen volgens Alston mogelijk stevige tikken door de heftige gevolgen van klimaatverandering. 

,,Het risico van ontevredenheid in gemeenschappen, groeiende ongelijkheid en van nog hogere niveaus van deprivatie onder sommige groepen zal waarschijnlijk nationalistische, xenofobe, racistische en andere reacties stimuleren. Het handhaven van een evenwichtige benadering van burgerrechten en politieke rechten zal uiterst complex zijn,’’ stelt Alston. 

Bovenop deze mogelijke gevolgen van de wereldwijde klimaatproblematiek zou er ook nog eens meer verdeeldheid tussen de armen en de rijken kunnen ontstaan. ,,We riskeren een scenario van ‘klimaatapartheid’ waarbij de rijken betalen om te ontsnappen aan oververhitting, honger en conflicten, terwijl de rest van de wereld moet lijden.’’

Quote

We riskeren een scenario van ‘klimaatapartheid’ waarbij de rijken betalen om te ontsnappen aan oververhit­ting, honger en conflicten, terwijl de rest van de wereld moet lijden

Mensenrechtendeskundige Philip Alston

De huidige klimaatcrisis zal vooral de armen der aarde raken, zegt Alston. Zij zullen waarschijnlijk de toegang tot voldoende water en voedsel verliezen.  ,,Zelfs in het beste scenario zullen honderden miljoenen mensen te maken krijgen met voedseltekorten, geforceerde migratie, ziektes en de dood. Klimaatverandering dreigt de laatste 50 jaar van vooruitgang in ontwikkeling, wereldwijde gezondheid en armoedebestrijding ongedaan te maken.” 

Schuldigen

In het rapport wordt stevig uitgehaald naar allerlei invloedrijke personen en instanties. Zo wordt de Amerikaanse president Trump verweten dat hij de klimaatwetenschap het zwijgen op probeert te leggen en krijgt de Braziliaanse president Jair Bolsonaro stevige kritiek vanwege zijn toezegging om het Amazoneregenwoud open te stellen voor mijnbouw. 

Ook regeringen en vele mensenrechtenorganisaties hebben volgens Alston decennialang niet genoeg aandacht geschonken aan klimaatverandering. Alston bekritiseert zelfs zijn eigen werk, omdat hij daarin naar eigen zeggen ook niet genoeg aandacht heeft gehad voor de desastreuze gevolgen van klimaatverandering. De mensenrechtendeskundige stelt dat de huidige situatie een ‘noodsituatie’ is en dat er een radicaal andere aanpak van de klimaatproblematiek nodig is. 

Aankomende vrijdag zal het rapport voorgelegd worden aan het Human Rights Counsil (HRC) in Genève.

  1. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.