Volledig scherm
Greta Thunberg woont een schoolstaking in Wenen bij. © REUTERS

Klimaatmeisje Greta gaat een heel jaar ‘spijbelen’ voor het klimaat

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg gaat na deze zomer een jaar lang niet naar school. De 16-jarige activiste wil zich concentreren op haar strijd voor het klimaat.

Greta Thunberg is de inspiratiebron voor duizenden jongeren wereldwijd om in de afgelopen maanden te spijbelen en klimaatmarsen te organiseren. In die strijd past even geen school: Thunberg wil in september deelnemen aan de klimaattop van de Verenigde Naties in New York, en in december aan de wereldklimaatconferentie in Santiago. 

Spijbelen doet Thunberg overigens niet. In Zweden geldt de leerplicht van 7 tot 16 jaar. De klimaatactiviste is dus vrij om te staan en gaan waar ze wil. Er zal geen ophef ontstaan zoals bij het Nederlandse zeilmeisje Laura Dekker dat in 2009 wilde stoppen met school om solo rond de wereld te zeilen. Daar kwam de rechter toen aan te pas. 

Zorgen om haar schoolcarrière maakt Thunberg zich in ieder geval niet, zo klinkt het. Ook zegt ze niet definitief te stoppen. Ze zal gewoon een jaar later eindexamen doen.

Om de klimaattoppen in New York en Santiago bij te wonen, zal Thunberg veel tijd moeten uittrekken. Uit overtuiging vliegt Thunberg niet. Daarom is haar familie aan het kijken naar alternatieve manieren om de oceaan over te steken. Wellicht gaat ze reizen per schip. 

Greta spijbelt al heel lang om de Zweedse regering er van te overtuigen dat het meer aandacht aan het klimaat moet besteden. Ze krijgt daarbij veel steun. Bekijk hier de video:

Lees ook: Klaar met alle meningen over klimaatverandering? Dit zijn de feiten (Premium)