Klimaattop Madrid: akkoord bereikt, maar belangrijkste beslissing uitgesteld

update / videoRuim 40 uur na de geplande sluiting bereikten landen op de COP 25 vanmiddag een akkoord. Alle staten hebben op de klimaattop toegezegd om hun klimaatbeschermingsdoelstellingen ‘aan te scherpen’. Maar het belangrijkste doel is niet gehaald: er zijn geen concrete afspraken over regels voor de internationale handel in emissierechten. 

Die afspraken zijn uitgesteld tot volgend jaar. Op de volgende klimaatconferentie volgend jaar in het Schotse Glasgow moet dat hete hangijzer worden beslecht. Het was een van de weinige concrete onderhandelingsdoelstellingen van de VN-conferentie. 

Het akkoord van de klimaatconferentie in Madrid is met veel kritiek ontvangen. Milieuorganisaties en politieke partijen betreuren het dat er geen harde afspraken zijn gemaakt. Ze beschouwen de internationale inspanningen voor meer klimaatbescherming als onvoldoende en spreken van een diepe crisis. ,,Deze klimaatveranderingsconferentie was een aanval op het hart van het Akkoord van Parijs’’, zei een woordvoerder van Greenpeace vandaag. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zegt dat het in Madrid aan de politieke wil ontbrak om iets aan de klimaatverandering te doen: ,,De onderhandelingen werden gegijzeld door de grootste vervuilers”, doelt WNF in een verklaring op landen als China, de Verenigde Staten, India en Brazilië.

Lees verder onder de tweet.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) roept de EU op tot actie na het akkoord. ,,Het grote gat tussen het wereldwijde klimaatbeleid en de doelstelling van het Parijsakkoord is niet kleiner geworden. Dit moet gevolgen hebben voor de handelsgesprekken die de EU met de grootste dwarsliggers voert.”

In het emissiehandelssysteem moeten bedrijven rechten kopen om CO2 uit te stoten, het belangrijkste broeikasgas. Door het terugbrengen van het totaal aantal rechten in de roulatie en prijsstijgingen worden technologieën die minder uitstoten aantrekkelijker. Deze regels aan te scherpen, is niet gelukt. Verschillende Europese en niet-Europese landen hebben laten weten dat geen afspraken beter zijn dan slechte afspraken hierover. 

Afgevaardigden van de landen wachten op een uitkomst.
Volledig scherm
Afgevaardigden van de landen wachten op een uitkomst. © AFP

3,2 graden 

De delegaties van 200 landen spraken de afgelopen twee weken over hoe de rampzalige gevolgen van klimaatverandering zijn af te wenden. Op de klimaatconferentie in Parijs maakten bijna alle landen vier jaar geleden de baanbrekende afspraak dat de temperatuurstijging op aarde beperkt moet blijven tot maximaal 2, zo mogelijk 1,5 graden. 

De uitvoering daarvan blijkt in de praktijk knap lastig. De uitstoot van broeikasgassen neemt wereldwijd nog altijd toe in plaats van af: dit jaar stijgt de CO₂-uitstoot nog met 1,5 procent. Zelfs met de actieplannen van de 194 landen die het akkoord van Parijs hebben ondertekend, stevent de aarde aan het eind van deze eeuw af op een temperatuurstijging van 3,2 graden, bleek eind vorige maand uit een alarmerend VN-rapport. Met elk jaar dat de CO₂-uitstoot nog stijgt, is méér actie nodig en blijft minder tijd over om het tij te keren. De VN waarschuwt voor ‘verregaande’ en zelfs ‘destructieve gevolgen’ als de landen hun klimaatambities niet snel opschroeven.

Activisten protesteren tijdens de COP 25. De VN heeft gewaarschuwd voor ‘verregaande’ en zelfs ‘destructieve gevolgen’ als de landen hun klimaatambities niet snel opschroeven.
Volledig scherm
Activisten protesteren tijdens de COP 25. De VN heeft gewaarschuwd voor ‘verregaande’ en zelfs ‘destructieve gevolgen’ als de landen hun klimaatambities niet snel opschroeven. © AP

Wiebes

Ook minister van Klimaat, Eric Wiebes, reageert teleurgesteld. ,,Er zijn tijdens de klimaattop in Madrid stappen in de goede richting gezet, maar niet op het belangrijkste onderwerp: een robuust systeem voor emissiehandel. Op dit punt zijn vorderingen geboekt, maar onvoldoende om tot een akkoord te komen. Dit is teleurstellend. Nederland hoopt dat de onderhandelingen over emissiehandel volgend jaar alsnog kunnen worden afgerond.” 

,,Het doel van de klimaattop in 2020 is verhoging van de ambities om klimaatverandering tegen te gaan. De Europese Unie heeft het goede voorbeeld hiertoe gegeven met de Green Deal. Het is van belang dat we daar in Europa nu op een goede, verstandige wijze mee aan de slag gaan’’, aldus de minister vanmiddag.

Quote

Nederland hoopt dat de onderhande­lin­gen over emissiehan­del volgend jaar alsnog kunnen worden afgerond

Minister Wiebes

Greta

De jonge activiste Greta Thunberg bekritiseerde eerder de gang van zaken scherp. Op Twitter sprak ze gisteravond de vrees uit dat de top zou mislukken. ,,De wetenschap is volkomen duidelijk, maar de wetenschap wordt genegeerd”, aldus de 16-jarige Zweedse.

Rondom de conferentie vonden de afgelopen weken veel protesten plaats. De demonstraties reflecteren de groeiende frustratie onder met name jongeren over de halfslachtige optredens van overheden om klimaatverandering aan te pakken. 

Bekijk hier hoe Greta Thunberg begin december per zeilboot arriveerde in Lissabon. Om vanaf daar door te reizen naar de klimaattop in Madrid.

Even bijslapen terwijl we wachten tot de kogel door de kerk is.
Volledig scherm
Even bijslapen terwijl we wachten tot de kogel door de kerk is. © AFP
 1. Archeologen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

  Archeolo­gen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

  In de buurt van de Noord-Italiaanse stad Verona hebben archeologen recent een eeuwenoude schat onder een wijngaard ontdekt. Het gaat om een bijzonder goed bewaarde mozaïek, een restant van een historische Romeinse villa. Experts houden er rekening mee dat de vloer dateert uit de derde eeuw na Christus. De autoriteiten zijn trots en blij: ,,Na talloze decennia van mislukte pogingen is het eindelijk gelukt.”
 2. Trump dreigt met sluiting social media-bedrijven na waarschuwing over misleidende tweets
  video

  Trump dreigt met sluiting social me­dia-bedrijven na waarschu­wing over misleiden­de tweets

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gezegd dat hij social media-bedrijven wil aanpakken omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren. Hij dreigt de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of ze zelfs te sluiten. Eerder op de dag reageerde Trump al woedend op het besluit van Twitter om gebruikers te waarschuwen dat tweets van de president ‘mogelijk misleidende informatie’ bevatten.
 3. Wereldsterren woest na dood ongewapende zwarte man, nabestaanden eisen vervolging
  video

  Wereldster­ren woest na dood ongewapen­de zwarte man, nabestaan­den eisen vervolging

  De gewelddadige dood van George Floyd, de man die minutenlang om hulp schreeuwde terwijl een politieagent met zijn knie in de nek van de man duwde, roept over de hele wereld afschuw op. Bekende artiesten als Madonna, Snoop Dogg en Justin Bieber oordelen dat er sprake is van hardnekkig racisme bij de Amerikaanse politie. Amnesty International eist dat de agenten vervolgd worden voor de dood van de zwarte man.