Volledig scherm
De Poolse klimmer Tomasz Mackiewicz in 2014. Het team heeft hem niet gevonden. © REUTERS

Klimteam redt Franse vrouw van 'killer mountain' in Pakistan

Een Franse bergbeklimster is door een special reddingsteam gered van de Pakistaanse berg Nanga Parbat, bijnaam ‘killer mountain’. Elisabeth Revol kwam samen met haar Poolse klimpartner vast te zitten op 7.400 meter hoogte.

Een klimteam klom gedurende de nacht zo’n 1.000 meter vanuit een lager gelegen gebied om haar te redden. Revol’s klimpartner Tomasz Mackiewicz is nog steeds vermist, meldt de BBC.

Zondag in de vroege ochtend liet het klimteam, bestaande uit vier Polen, weten dat Revol levend was gevonden. Mackiewicz en Revol waren elkaar echter kwijtgeraakt, en hij is nog spoorloos.

Er wordt niet verder naar hem gezocht. Vanwege het weer en de grote hoogte zou het extreem gevaarlijk zijn om verder te zoeken, meldt een vriend van Revol op Facebook. “Het is een verschrikkelijke en pijnlijke beslissing. We zijn ontzettend verdrieting. Onze gedachten zijn bij Tomek’s familie en vrienden. We huilen”, aldus de verklaring.

Op internet was op het moment dat Revol gered werd al meer dan 100.000 dollar opgehaald om de reddingsoperatie te bekostigen. 

Ludovic Giambiasi

NangaParbat Decision of the rescue team: Urubko and Bielecki will go down with Elisabeth. Tomorrow morning at around 10 if weather allows all 5 will be transported to Skardu by helicopter organized...