Volledig scherm
Klimveteraan Kami Rita bedwong Mount Everest deze week voor de 22ste keer, een record. © REUTERS

Klimveteraan verbreekt eigen record: 22 keer op top van Mount Everest

Sherpa Kami Rita haalde gisteren de top van Mount Everest, 's werelds hoogte berg. Op zich al een prestatie van wereldformaat, maar met zijn klim naar 8.850 meter vestigde Rita ook een record. Het was namelijk de 22ste keer dat de klimveteraan, die 24 jaar geleden voor het eerst omhoog ging, op het dak van de wereld stond.

Volledig scherm
Sinds zijn 24ste heeft Rita bijna elk jaar op het dak van de wereld gestaan © AFP

De 48-jarige berggids onttroont met zijn topprestatie twee andere sherpa's, Apa Sherpa and Phurba Tashi, die samen met Rita het vorige record op hun naam hadden staan. Apa  (58) is inmiddels gestopt met klimmen en verhuisd naar Utah. Tashi (47) werkt tegenwoordig in het basiskamp als organisator van beklimmingen.

Bergbeklimmen is een traditie binnen Rita's familie. Zijn vader was een van de eerste professionele berggidsen in Nepal, toen het land in 1950 de grenzen opende voor buitenlandse klimmers. Veel van zijn mannelijke familieleden hebben ooit een keer op de top gestaan. Zijn broer zelfs zeventien keer.

Supersherpa

Volledig scherm
Kami Rita prevelt een gebedje voor zijn klim naar de top. © AFP

In welk tempo Rita de hellingen van Mount Everest op- en afklautert, blijkt wel uit het feit dat hij 's middags al weer veilig terug was in een lager gelegen kamp. Behalve de Mount Everest heeft de supersherpa vrijwel elke piek in de regio beklommen, waaronder de K-2, Cho-Oyu, Manuslu en Lhotse.

Aan klandizie heeft Rita geen gebrek. Sinds de route naar de top van Everest afgelopen week door een team van sherpa's werd vrijgemaakt, staan ruim 340 buitenlandse klimmers te trappelen van ongeduld. Samen met de gidsen doen ze deze maand nog een poging om de berg te beslechten.

Het mooie weer vergroot de kansen op een succesvolle klim. Voor zijn vertrek naar de top, eerder deze maand, zei Rita tegen persbureau AP dat hij Everest minstens vijfentwintig keer wil bedwingen. Als de top in het najaar weer onbereikbaar wordt, gids Rita zijn klimklanten tegen andere Nepalese klippen op. 

Volledig scherm
Het basiskamp bij Mount Everest van waaruit de beklimmingen worden ondernomen. © AP