Volledig scherm
Het boek Onuitwisbaar van Edward Snowden © EPA

Klokkenluider Snowden door VS aangeklaagd om boek

De Verenigde Staten hebben vandaag een rechtszaak aangespannen tegen klokkenluider Edward Snowden, die eerder voor de National Security Agency (NSA) werkte. Zijn nieuwe boek Onuitwisbaar is volgens de VS in strijd met de geheimhoudingsovereenkomst tussen hem en de instantie.

Snowden, die de klok luidde over massale afluisterpraktijken, publiceerde het boek over zijn leven deze week. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat het is gepubliceerd zonder dat het manuscript ervan vooraf is ingezien door inlichtingendiensten.

Ook speeches die de voormalige NSA-medewerker tegenwoordig geeft, zouden tegen de regels indruisen. Met de rechtszaak proberen de VS te voorkomen dat alle opbrengsten van het boek bij Snowden terechtkomen. Daarom hebben ze ook de uitgever aangeklaagd.

Snowden lekte in 2013 geheime documenten over spionageactiviteiten en de beveiliging van online communicatie door de NSA. Sinds de onthullingen verbleef hij in Rusland. Veel mensen zien hem als een held, maar de Amerikaanse autoriteiten willen een strafrechtelijk proces vanwege het lekken van geheime informatie. Dit proces staat overigens los van de rechtszaak om de publicatie van zijn boek.

Uit de onthullingen van Snowden bleek dat Amerikaanse inlichtingendiensten burgers massaal afluisterden. Hiermee werd een wereldwijde discussie over de balans tussen privacy en veiligheid aangewakkerd.

 1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

  Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

  Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.
 2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
  Update

  Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

  Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.